Alcaldes històrics que es mantenen i altres que plegaran el 2023

A Girona i Ripoll hi hauran canvis assegurats la propera legislatura

L'àrea metropolitana de Barcelona acomiadarà el 2023 fins a mitja dotzena d'històrics alcaldes socialistes, que no repetiran a les eleccions municipals del 2023. Abandonaran el 'cinturó roig' Josep Mayoral (Granollers), Josep Perpinyà (Sant Just Desvern) i Antoni Poveda (Sant Joan Despí), entre altres veterans dirigents del PSC, que mantindrà, en canvi, els seus candidats a grans feus com Cornella de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat o Viladecans. Al conjunt de Catalunya, quatre dels batlles més longeus no tenen clara la seva continuïtat. El més veterà de tots, però, diu que ja és hora de plegar. "Anar davant les coses cada vegada cansa més", explica Jaume Casas, alcalde de la Riera de Gaià (Tarragonès) des del 1983.

Qui també s'acomiadarà de la política municipal és Joan Giraut (JxCat). Va entrar en el món de la política el 1987 quan es va convertir en regidor de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà). El 1991 va aconseguir l'alcaldia i la va revalidar quatre vegades. Després d'un parèntesi per una moció de censura, el 2011 va retornar a l'alcaldia, revalidant-la el 2015 i el 2019.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no tornarà a encapçalar la llista de JxCat a l'alcaldia de Girona per les municipals del 2023. "Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar lideratges en terminis relativament curts, i crec que l'òptim és no anar més enllà de dos mandats", defensa.

Altres a les comarques gironines, són dos històrics dirigents municipalistes que dubten si optar a un dotzè mandat. A Torroella de Fluvià (Alt Empordà), Pere Moradell (PSC) va guanyar les eleccions municipals el 3 d'abril del 1979 -les primeres en democràcia- i des d'aquell dia ha revalidat el càrrec en els onze comicis que han vingut després. Més de 40 anys al servei del municipi, Moradell veu "probable" repetir de cara a les eleccions de l'any vinent.

En la mateixa situació hi ha l'alcalde de Fogars de la Selva (Selva). Josep Vilà (Independents Fogars) té 71 anys i ja està jubilat, però els veïns del municipi encara no saben si el seu batlle des del 1979 es tornarà a presentar. Pel que fa a Ripoll, l'actual alcalde Jordi Munell (JxCAT) ja ha anunciat que no es presentarà a les pròximes eleccions municipals i tancarà, per tant, una etapa de dotze anys al capdavant del consistori.