L'Ítaca Sant Joan viu una gran jornada d'empoderament femení

Avui es clouen tres dies de concerts destacant Rigoberta Bandini, Zahara o Cala Vento

El festival Ítaca de Sant Joan tanca avui tres dies de concerts després que per l'escenari de l'Estartit (Baix Empordà) hi han passat una quinzena d'artistes d'àmbit català i internacional. ZOO, uns habituals del festival, van encapçalar el cartell de la nit de la revetlla de la nit del 23 de juny amb la presentació de Llepolies, el tercer disc de la banda valenciana que combina com ningú el rap i la música electrònica. L’artista xilena Ana Tijoux també va pujar a l’escenari aquella mateixa nit per avançar alguns dels temes del seu nou disc que veurà la llum el 2022. The Tyets van aportar a la nit de la revetlla amb el seu pop festiu, repassant alguns del seus hits -Hamaking o Menorca- i mostrant un directe fresc i alegre. Van cloure la primera nit els Asian Dub Foundation Sound System, que van oferir una sessió electrònica amb la seva fusió d’estils per allargar la festa fins a la matinada. 

Ahir va ser el torn d'Oques Grasses, que van fer parada en la seva exclusiva gira ’10 anys’ que només inclou una desena de concerts a Catalunya. Va ser una de les poques oportunitats de veure’ls en directe a terres gironines aquest any.  La mateixa nit també s'han programat dues presentacions de disc. Un d’ells, el de Suu, una de les cares més visibles de la nova fornada de músics catalans, que va presentar el seu darrer treball d’estil neo-indie i amb un clar missatge sobre l’empoderament de la dona sota el títol Karaoke.

Els espectadors d’ÍTACA també van poder escoltar en directe el darrer treball de Roba Estesa, el grup de música festiva i combativa que el 2021 ha publicat Rosa permanent, que proposa una nova sonoritat amb temàtiques més emocionals. La Sra. Tomasa també va actuar anit amb el seu explosiu directe i la seva combinació de ritmes de llatins i música electrònica. I va completar la nit Zetak, el projecte de música electrònica en euskera del sempre inquiet Pello Reparaz. La mateixa nit els espectadors de l’Ítaca van gaudir d’un espectacle de drons a càrrec de Flock Drone Art i que va tenir lloc a la mateixa platja Gran de l’Estartit. 

Per avui dissabte, darrer dia de festival, s'ofereix la nit més indie. Destaca l’actuació de Rigoberta Bandini, una de les artistes més en boca de tothom dins el panorama actual que ha creat en molt poc temps himnes com Perra o Ay mamá en una original proposta que veu del pop i l’electrònica. Zahara, una altra popular artista del panorama musical espanyol, també pujarà a l’escenari de l’Ítaca per presentar La puta rave en un show totalment electrònic. Completen la nit els empordanesos Cala Vento -una de les bandes més respectades de l’escena estatal- i Habla de mí en presente -un dels grups revelació d’aquesta temporada amb la seva proposta de techno-rumba. El fi de festa el posaran els Serial Killerz que ja ens van visitar en l’edició del 2019 i van fer embogir el públic de l’Ítaca Sant Joan. 

Abans de començar la triple jornada el festival ja havia venut més d’11.000 entrades i es calcula que superarà els 12.500 espectadors dins del recinte. Aquesta serà per tant l’edició més multitudinària de l’Ítaca Sant Joan. 

Clausura amb Andrea Motis

Després dels concerts de Sant Joan, el festival tancarà la seva desena edició el dia 3 de juliol amb el concert d’Andrea Motis, que presentarà a les comarques el seu darrer disc que porta per títol Loopholes. La trompetista i saxofonista actuarà a la platja de Port Bo, a l’espectacular escenari de les Havaneres de Calella de Palafrugell.