La unitat canina de la Policia Local de Salt millora els resultats a l'hora de trobar droga

El mateix cos assegura que la gossa policia ajuda a reduir els delictes i les bretolades dins de les comunitats de veïns

Des de fa set mesos, la Blanca - la gossa policia- ha acompanyat diversos agents de la Policia Local de Salt (Gironès) durant els patrullatges. En aquest temps, els agents han notat una millora a l'hora de localitzar substàncies estupefaents amagades o abandonades a la via pública o dins els portals de les comunitats de veïns.

A més, la presència de la gossa ha millorat l'eficàcia dels policies durant els controls d'alcoholèmia i ha fet minvar l'acció dels carteristes. En total, des del passat mes d'agost la gossa ha fet més de 50 registres a l'interior de vehicles o 43 rondes a peu que han acabat amb dos detinguts per robatori a l'interior de vehicle i dos més per delicte contra la salut pública.

El passat dia 15 d'agost del 2012, la Blanca - la gossa policia- va començar a patrullar pels carrers de la ciutat amb diversos agents del cos de la Policia Local de Salt. El cos de policies ha fet aquest dijous un balanç dels serveis i l'ajuda que ha suposat  comptar amb una unitat canina dins del cos.

Durant tot aquest temps, la Blanca ha realitzat tota mena d'actuacions com rondes a peu, controls d'alcoholèmia i seguretat ciutadana i patrullatge de les escales de veïns dins del programa 'Passadissos nets i segurs'. L'objectiu de la unitat canina era reduir el consum de substàncies estupefaents i la venda de drogues a la via pública. Un objectiu que, segons el cos, s'ha superat amb escreix.

El cos policial ha assegurat que l'ajuda de la gossa ha permès detectar i trobar la droga que amagaven grups de persones que consumien al carrer o veïns que realitzaven tràfic de substàncies estupefaents al bell mig de la via pública o a l'interior de locals. El mateix cos titlla "d'excel·lents" els resultats obtinguts ja que la Blanca encara ara es troba en període formatiu.

Durant aquest set mesos, s'han fet més de 30 rondes a peu amb la gossa policia només a la zona comercial del centre de la població, controlant les zones més conflictives i evitant furts, robatoris o altres actes il·lícits. Segons els policies, la presència de la gossa ha millorat la sensació de seguretat que tenen els vianants i ha reduït l'acció dels carteristes habituals. A més, durant aquestes rondes s'han localitzat nombroses substàncies estupefaents amagades o abandonades pels parcs, papereres, via pública i portals de comunitats de veïns.

Pel que fa a control de les escales i passadissos de les comunitats de veïns, les rondes amb la unitat canina han fet reduir notòriament el consum de drogues al voltant de les escales controlades. A més, els delinqüents ja no amaguen les substàncies al voltant d'aquests espais, com per exemple a les bústies, i la presència de l'animal ha ajudat a eradicar la conflictivitat en aquestes zones i les queixes per bretolades.

Suport durant els controls d'alcoholèmia

La unitat canina també ha donat suport als agents durant els controls d'alcoholèmia i seguretat ciutadana revisant els ocupants i els vehicles que poguessin transportar substàncies il·legals. Segons els policies, la sola presència de la gossa ha fet que els conductors sotmesos al control fossin més pacífics i col·laboradors amb els agents. Com a detall important destaca l'augment considerable del nombre de denúncies per infraccions a la llei orgànica amb aixecament d'acta i intervenció de substancies estupefaents. Gràcies a l'ajuda de la unitat canina s'han pogut detenir dues persones que carregaven una quantitat important de marihuana i cocaïna dins del vehicle. En total, durant aquests set mesos s'han fet uns 50 registres a interior de vehicles.

La Blanca ha permès millorar l'eficàcia dels controls ja que ha pot accedir i registrar determinats espais complicats com són les zones sota els seients, al voltant de la palanca de canvi de marxes o forats petits. Fins i tot el cos de Mossos d'Esquadra ha demanat ajuda a la unitat canina davant la sospita que un vehicle pogués transportar drogues.

Des de la mateixa Policia Local destaquen dues intervencions molt anecdòtiques on el paper de la gossa va ser clau. La primera es va produir durant la detenció d'un individu al carrer, quan un grup de persones va intentar abraonar-se damunt dels agents.

En aquell cas, la gossa es va interposar entre ells i els policies, ensenyant les dents, bordant, defensant els agents i fent desistir als altres. El segon cas es va produir durant la persecució de dos individus que havien robat a l'interior de diferents vehicles. L'ajuda de la gossa va permetre detenir els delinqüents ja que l'animal en va trobar un que s'havia amagat enmig d'uns matolls.

Els agents asseguren que al principi dubtaven dels resultants però ara, asseguren que estan molt satisfets i que treballen per realitzar demostracions a les escoles.