El caporal de la Policia Local de Palafrugell respon i diu ser víctima d'assetjament laboral

Ell mateix està en via judicial acusat del mateix delicte

El caporal de la Policia Local de Palafrugell, Pere Batlle, diu ara que és ell qui ha estat víctima d'assetjament laboral i ha demanat a l'Ajuntament que convoqui la Comissió d'Igualtat, el mateix mecanisme que es va activar ara fa dos anys en contra seu, quan agents del cos el van denunciar per abús d'autoritat i assetjament. Les conclusions d'aquella investigació van acabar en mans del Jutjat d'Instrucció Número 1 de la Bisbal d'Empordà després que el secretari hi veiés indicis de delicte, però de moment no s'ha imputat a Batlle i s'està a l'espera de si s'acaba arxivant el cas. Ara Batlle ha guanyat dos contenciosos contra l'Ajuntament, que el va suspendre de sou i feina 4 mesos per aquest afer. "No és just, m'han amargat la vida". Amb aquestes paraules, el caporal de la Policia Local de Palafrugell, Pere Batlle, expressava el "calvari personal" que diu haver passat des que va sortir a la llum el presumpte cas d'assetjament laboral i d'abús a l'autoritat contra ell per part d'alguns agents del cos. L'Ajuntament, governat per Entesa, ERC i CiU en aquell moment, va decidir obrir una Comissió d'Igualtat per esclarir els fets, citant a declarar a testimonis amb declaracions que després han quedat transcrites.

Pere Batlle denuncia que durant tot el procés es van cometre un seguit d'"irregularitats" que demostren, al seu entendre, que no es van fer les coses bé i posa l'exemple de declaracions de testimonis que ell va aportar i que després no consten a la documentació que posteriorment es van enviar a la fiscalia i al Jutjat d'Instrucció Numero 1 de la Bisbal d'Empordà que està estudiant, a petició de l'Ajuntament, que investigui si hi veu indicis d'assetjament laboral. Així mateix, Batlle també ha acusat el secretari municipal d'aquell moment, Jordi Turó, de ser "parcial" durant tot el procés i d'anar en contra seva.

Vol que s'activi el mateix mecanisme que va anar en contra d'ell

El 20 de febrer passat, Batlle va sol·licitar a l'Ajuntament que convoqués de nou a la Comissió d'Igualtat perquè considera que és ell qui va ser víctima d'assetjament laboral durant tot aquest procés i per això demana que s'investigui per poder aportar proves i nous testimonis. Confia que si s'activa de nou el mateix mecanisme que va anar en contra seu, podrà tenir "els mateixos drets" que els que van tenir aleshores els denunciants.

Cal recordar que Batlle no va ser l'únic acusat d'aquestes suposades males pràctiques, sinó que l'afer també va esquitxar dos comandaments més, entre els quals hi havia el llavors cap de la Policia Local, Manel Martínez Morcillo, que va presentar la renúncia. Batlle, però, es considera "el millor cap de turc" de tot plegat i per això creu que ha arribat el moment de demostrar la seva innnocència. De moment, no ha obtingut cap resposta de l'Ajuntament de si s'acabarà fent aquesta comissió.

Els dos contenciosos que ha guanyat Batlle

Mentrestant, la justícia ha declarat nul·les les dues resolucions d'alcaldia que van comportar-li la suspensió se sou i feina durant 4 mesos. La primera sentència favorable a Batlle és del 21 de febrer d'aquest any. El caporal va denunciar el consistori al Jutjat Contenciós-administratiu número 2 de Girona per el presumpte abús d'autoritat que li va comportar la suspensió de sou i feina durant un mes i mig. La sentència conclou que no es va aplicar el decret legislatiu que li pertoca per ser agent de la policia local. L'Ajuntament el va sancionar per una falta d'abús a l'autoritat recollida a l'article 116 del Decret Legislatiu 1/1997 però s'hauria d'haver aplicat l'article 46 de la Llei 16/1991 de 10 de juliol de Policies Locals. Per això, es declara la nul·litat de la resolució i s'estima el recurs presentat per Batlle.

La segona sentència favorable a Batlle és del 24 de febrer del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona per la resolució de l'Ajuntament que el deixava sense sou i feina durant dos mesos i quinze dies per una falta greu per la "manca de consideració envers els subordinats de la Policia Local en l'exercici de les seves funcions". El motiu de la sanció va ser la frase textual 'me'ls carrego a tots dos' que va dir Batlle el 4 de juliol del 2009 per l'emissora interna i que va quedar gravat. El jutge considera que no queda demostrada que l'expressió anés dirigida a cap agent en concret -"les versions són absolutament contradictòries i poc creïbles", apunta el jutge en referència als testimonis cridats a declarar- ni tampoc la "transcendència" necessària de l'expressió per incórrer al declite, atès que cap dels agents va fer res al sentir-ho en aquell moment i el cas no es va denunciar fins passats dos anys després. Per tot plegat, el magistrat declara també la nul·litat de la resolució de l'Ajuntament.

Denunciarà l'Ajuntament per danys i perjudicis

A dia d'avui queda pendent que el Jutjat d'Instrucció número 1 de la Bisbal d'Empordà finalitzi la investigació i es pronunciï en relació al suposat cas d'assetjament laboral. De moment, no ha citat a declarar al caporal, no l'ha imputat ni consta que hagi arxivat el cas.

Des del sindicat SPPME-CAT, que han donat suport a Pere Batlle en tot aquest procés, consideren que un cop es conegui la resolució d'aquest jutjat, haurà arribat el moment de denunciar l'Ajuntament de Palafrugell pels "danys i prejudicis" que li han causat a Pere Batlle en tot aquest afer. El seu secretari general de Catalunya, Daniel Bel, no veu "normal" que quan el el PSC amb Juli Fernández com a batlle va prendre el relleu de l'alcaldia, decidís unes mesures cautelars basant-se en uns fets investigats per l'anterior equip de govern.

Per la seva banda, el caporal considera que és injust que ell hagi hagut de fer front a totes les despeses de la seva defensa i explica que quan se'l va suspendre de sou el van deixar amb 400 euros al mes. També lamenta que la seva filla petita trobés per Internet fent una simple recerca pel seu nom que el seu pare estava imputat per vuit delictes, cosa que ell ha negat rotundament. "Se m'ha de restituir la meva honorabilitat", conclou Batlle.

Des que va ser suspès de sou i feina, Batlle té vetada l'entrada a la comissaria de la Policia Local, no porta uniforme ni té l'arma reglamentària. Transcorreguda la penalització, va demanar ser traslladat per fer tasques de control i seguiment d'espectacles dins l'àrea d'Activitats de Palafrugell. Arran dels últims contactes mantinguts amb el consistori, no descarta poder recuperar totes les funcions que havia tingut abans de ser suspès.

La comissió va detectar pràctiques d"amiguisme i assetjament"

La comissió d'investigació creada el juliol del 2011 per estudiar el clima laboral a la Policia Local de Palafrugell va concloure que hi va haver "assetjament" i "amiguisme" per part dels comandaments, a la vegada que la comunicació va ser "poc fluïda" entre els caps del cos i l'anterior equip de govern. Les conclusions, basades un estudi fet durant tres mesos, es va aprovar per ple amb el consens dels grups polítics i amb l'única l'abstenció d'Entesa.

En concret, l'informe de la comissió d'investigació assenyalava que l'anterior cap de la Policia Local, el sotsinspector Manel Martínez Morcillo, actuava amb un "excessiu paternalisme i/o amiguisme" cap a "part de la plantilla". També denuncia una "manca de comunicació" entre els comandaments i els agents, i una comunicació "poc fluïda" entre els comandaments de la policia local i l'anterior equip de govern.

D'altra banda, l'informe pericial del psicòleg concloïa que hi va haver "assetjament laboral imputable a tres comandaments", uns comportaments que calien ser instruïts via administrativa i via judicial.

Les proves, al jutjat

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha respost aquesta tarda el caporal i li ha demanat que, si té proves que demostrin que ha patit assetjament laboral, les aporti al Jutjat d'Instrucció Número 1 de la Bisbal d'Empordà. "Vull deixar clar que l'afer està en via judicial i hi ha diligències obertes per la via penal; per tant, si el senyor Batlle té proves noves, les pot aportar quan vulgui".

"Si realment té proves que l'estan maltractant i rep un tracte injust, que vagi als jutjats", ha dit l'alcalde de Palafrugell. Fernández assegura que, en tot aquest afer, ell està "molt tranquil" perquè sempre ha actuat per l'interès de l'Ajuntament, "amb coherència i transparència".

L'alcalde ha admès que sí que és cert que Pere Batlle ha guanyat dos contenciosos, però també li ha recordat que n'ha perdut d'altres i n'ha hagut d'assumir les costes. "A més, es tracta de procediments administratius i molt formalistes", ha dit Juli Fernández. Per últim, l'alcalde també ha assegurat que veu "molt complicat" que es torni a convocar altre cop la Comissió d'Igualtat.