Un nou servei d’audioguia permet endinsar-se en les col·leccions del Museu d’Història de Girona

El nou recurs interpretatiu està disponible en català, castellà, anglès i francès

El Museu d’Història de Girona i el Departament de Cultura i posen a disposició de la ciutadania una nova audioguia a partir del 22 de juny per fer més accessible la visita a l’equipament cultural. El nou recurs interpretatiu s’ha produït en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès i, pròximament, també estarà disponible en llengua de signes.

L’audioguia, d’una durada de 37 minuts, consta de 15 pistes d’àudio i acompanya a qui visita el museu en un recorregut en què es desgranen diversos aspectes de la història de Girona i de la gent que l’ha anat construït al llarg del temps.

“La cultura ha de ser accessible i de qualitat, que arribi a tots els col·lectius i a tota la ciutat”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha remarcat que “precisament es posa en marxa aquest servei d’audioguies per ampliar l'accessibilitat durant la visita al Museu, de manera que els usuaris i usuàries puguin descobrir totes les històries que s'hi expliquen”.

El contingut de l’audioguia es construeix partir de relats bastits entorn d’alguns dels objectes més emblemàtics de les col·leccions del museu: des d’un mosaic que trasllada a la Girona romana fundacional, fins als dibuixos de nens i nenes de l’escola Karl Marx, que els apropa a les angúnies patides per la població en els bombardejos de la guerra civil, passant per la vida a l’esplèndida ciutat medieval o la magnífica producció artística i cultural de la Girona del noucentisme.

Més enllà d’aquest recorregut històric, l’audioguia també donarà resposta a curiositats d’algunes de les peces, com ara per què l’àngel de la catedral no té cap; qui menava l’ordidor de la Grober, o qui eren les dones que estaven al capdavant de les grans impremtes gironines. A més, la visita auditiva donarà a conèixer figures rellevants de la ciutat, com la de Carles Rahola, Aurora Bertrana o la comtessa Ermessenda, i permetrà endinsar-se en la història de l’edifici, que de casal medieval o convent de caputxins del segle XVII, passa a ser Institut d’Ensenyament al segle XIX, i Museu d’Història en l’actualitat.

El nou servei gratuït d’audioguia i signoguia del Museu d’Història de Girona és una iniciativa del Departament de Cultura a través del programa Visitmuseum i amb la col·laboració del Museu d’història de Girona. El guió de l’audioguia ha anat a càrrec de l’historiador i museòleg Àlex Rebollo juntament amb el museu; la producció és de l’empresa Lastcrit, i la locució en els diversos idiomes l’ha fet l’actriu Casandra Lungu.

El projecte també compta amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), responsable de la traducció a la llengua de signes i del subtitulat dels continguts de les signoguies.

Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans

Visitmuseum és un projecte nascut l’any 2015, impulsat pel Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Direcció General del Patrimoni Cultural, que ha registrat un increment progressiu de visitants i sessions als darrers anys. El projecte Visitmuseum ha produït 36 audioguies d’ús gratuït. Qui l’utilitza disposa d’una pàgina web, a més de l’aplicació mòbil, on trobarà tots els continguts publicats en català, castellà, anglès, francès, a més de l’occità i hebreu, utilitzats en alguns casos concrets. Aquests continguts pertanyen a 254 equipaments patrimonials, dels quals 111 són museus registrats i 143 seus o extensions d’aquests museus.

L’any 2021 Visitmuseum va incorporar l’adaptació d’algunes audioguies amb la voluntat de fer els museus més accessibles a persones sordes o amb hipoacúsia (audició reduïda). En aquests moments hi ha 10 produccions de signoguies de les que ja hi ha 5 publicades.