Empresa envia un requeriment a Ryanair perquè informi de les mesures adoptades per la vaga

L'aerolínia té cinc dies per a respondre

El Departament d’Empresa i Coneixement, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, ha notificat un requeriment informatiu a la companyia Ryanair per tal que aporti informació detallada de les afectacions previstes a Catalunya davant la vaga de 24 hores convocada pel personal de cabina de la companyia, pels dies 24, 25, 26 i 30 de juny i 1 i 2 de juliol de 2022.

El Departament vol assegurar el compliment per part de la companyia de les seves obligacions envers les persones consumidores i garantir, al mateix temps, la prestació correcta del servei. El requeriment exigeix informació sobre els vols amb origen o arribada en aeroports de Catalunya que es poden veure afectats per la vaga, la quantificació del nombre de passatgers d’aquests vols i les mesures correctores a adoptar, així com informació sobre el tractament i l’atenció de les reclamacions que es presentin per aquesta situació.

També es demana a Ryanair que identifiqui els mitjans d’atenció i informació a les persones consumidores pel que fa a les incidències que afecten el funcionament normal de les relacions de consum, i de les vies de reclamació administrativa per part dels passatgers afectats. Així mateix, es requereix el nombre total de reclamacions d’usuaris rebudes per la companyia i l’estat de tramitació.

Ryanair ha de donar resposta a aquest requeriment en el termini de 5 dies hàbils, a comptar des d’avui.

Recomanacions als afectats per la vaga

A banda del requeriment informatiu enviat a Ryanair, l’Agència Catalana del Consum ha publicat en el web consum.gencat.cat un avís amb informació sobre els drets de les persones que es puguin veure afectades per cancel·lacions o retards com a conseqüència de la vaga anunciada.

D'acord amb l'establert en la Unió Europea pel Reglament CE 261/2004, si la companyia aèria cancel·la el vol, o bé es produeix un retard superior a les 5 hores, les persones usuàries poden escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu.

Si opten pel transport alternatiu, Ryanair els ha d’oferir gratuïtament menjar, begudes i, si calgués, sistemes de comunicació fins la nova sortida. A més, si la sortida és l'endemà o dies més tard, les persones afectades també tenen dret a allotjament, amb els desplaçaments inclosos.

La normativa comunitària també preveu compensacions econòmiques en cas de cancel·lacions o retards de 3 hores o més, que oscil·len entre els 250 i els 600 euros en funció de la distància del vol, excepte que la línia aèria comuniqui la cancel·lació amb una antelació mínima de dues setmanes. Aquestes quanties es poden reduir al 50% si la companyia ofereix un vol alternatiu, que permeti a l’usuari arribar a destí amb poques hores de diferència respecte de l'hora prevista inicialment.