Els catalans no saben com socórrer les víctimes d'un accident de trànsit

El RACC i la Creu Roja insten als governs català i espanyol a incloure els primers auxilis a la ESO

L'estudi EuroTest per avaluar els coneixements de primers auxilis que tenen els conductors europeus ha conclòs, en el cas de Catalunya, que sis de cada deu no han rebut cap tipus de formació relacionada amb els primers auxilis. La situació és encara més alarmant quan cal actuar per socórrer els accidentats, de les respostes dels enquestats se'n desprèn que ningú sabria comprovar adequadament l'estat d'una víctima i, per tant, no podria ajudar-la.

Es tracta de conclusions "preocupants", avisa el cap de projectes del RACC, Xavier Ruestes, perquè el 75% de les morts en carretera es produeixen durant la primera hora i la majoria es podrien evitar amb una atenció inicial de primers auxilis correcta.

El RACC i la Creu Roja han demanat a les administracions públiques que incloguin els primers auxilis durant els itineraris escolars de la ESO. L'edat dels "15-16 anys" seria ideal perquè els alumnes ho absorbeixen tot amb facilitat i és "abans que es treguin el permís de conduir", ha explicat el president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès.

Ambdues entitats també subratllen que aquesta formació "hauria de ser de qualitat" -"no serviria de massa explicar quatre nocions que s'oblidaran amb facilitat", matisa Xavier Ruestes- i iniciar campanyes de conscienciació perquè la societat entengui que aquests coneixements són essencials.

Els resultats de l'EuroTest han detectat que els conductors catalans estan molt per darrera de la mitjana europea en coneixement dels primers auxilis. "És un tema cultural, si s'aconsegueix que es formi a tots els futurs conductors això acabarà desapareixent", confia Ruestes.

També quedarà enrere la creença que allò més adequat en cas de topar-se amb un accident és "no actuar", un error molt estès per por a provocar lesions més greus que en casos d'aturades respiratòries o hemorràgies importants pot ser fatal.

Només un 10% del total de les morts que es produeixen a les carreteres tenen lloc de manera immediata. El 75%, la immensa majoria, passen durant els 60 minuts següents, l'anomenada 'golden hour' -l'hora d'or-. Rebre durant aquests instants una atenció inicial de primers auxilis correcta augmenta moltíssim les possibilitats de supervivència.

Per això resulta "preocupant" el gran desconeixement que els catalans demostren en aquesta matèria, lamenta Ruestes. La Unió Europea recomana que tots els conductors tinguin nocions mínimes de com actuar en cas d'un accident de trànsit.

6 de cada 10 no han rebut mai cap curset

Les enquestes úniques de l'EuroTest, que a Catalunya ha fet el RACC, han detectat que 6 de cada 10 catalans no han rebut mai formació relacionada amb els primers auxilis. Dels que sí en tenen, la meitat ho han fet per qüestions professionals.

Aquesta investigació situa Catalunya a la cua d'Europa en coneixement general d'aquesta matèria. Als països europeus més avançats el coneixement teòric és elevat però no el pràctic, inferior al 15%.

Especialment greu ha resultat descobrir també que un de cada quatre catalans tampoc sabria a quin telèfon d'emergència caldria trucar en cas de topar-se amb un sinistre.