La Diputació de Girona commemora 200 anys amb un concert a l'Auditori de Girona

L'orquestra ha estat creada expressament per a l'ocasió

La sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona va acollir ahir al vespre el Concert commemoratiu del dos-cents anys de la Diputació de Girona, seguint amb els actes per celebrar l’efemèride de la institució. El concert ha estat ofert per l’Orquestra del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona integrada per alumnes de grau professional juntament amb professorat, exprofessorat i exalumnes del centre  

En els diferents actes commemoratius s’han donat a conèixer els orígens, la història i el funcionament de la Diputació de Girona dels dos-cents anys de la institució amb els municipis. Ahir, amb aquest concert que va oferir l’Orquestra del Conservatori de Música Isaac Albéniz, la Diputació de Girona commemora aquesta data tan assenyalada amb música oferta pel seu organisme autònom. En la inauguració del concert hi ha intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha destacat el paper de la Diputació com "l’administració més propera al territori. Un ajuntament d’ajuntaments, un instrument que serveix per generar solucions públiques de proximitat i oferir serveis a la ciutadania".

L’Orquestra del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona que ha actuat ha estat creada expressament per a aquesta ocasió. Està  formada per professorat i alumnat del centre però també per exprofessors i exprofessores que en els darrers anys, en algun moment, han impartit classes al Conservatori de Girona  i per exalumnes que, un cop van finalitzar els seus estudis de Grau Professional al Conservatori de Girona i ja són músics professionals o bé estan acabant els estudis de Grau Superior de música tornen avui a Girona per participar en aquest concert que d’aquesta manera aplega passat, present i futur del Conservatori de la Diputació de Girona. 

El president Miquel Noguer ha recalcat que "la Diputació de Girona contribueix a facilitar l’educació musical als ciutadans de les comarques gironines. I ho fa assumint la gestió del Conservatori de Música Isaac Albéniz des de la seva creació i posterior constitució de l’organisme autònom, com a forma actual de gestió". "Des que es va crear el Conservatori de Girona, ara fa just 80 anys, el centre ha experimentat una gran evolució. És a partir de l’any 1997 que la Diputació de Girona assumeix la titularitat del Conservatori i a partir de l’any 1998 la Diputació crea l’Organisme autònom Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona. La història del centre i els resultats demostren que això suposa un gran salt qualitatiu en l’ensenyament del grau professional de música a les comarques de Girona i el que hem senti i escoltat avui n’és l’exemple més clar".

El concert s’ha iniciat amb l’obra “Concert per a contrabaix” del compositor txec Johann Baptist Vanhal. Una de les obres més interpretades per a aquest instrument i també d’un bon exemple de les possibilitats expressives del contrabaix, de manera que cal de certa experiència per poder-la interpretar. Interpretada per Marta Fossas que va estudiar al Conservatori de Girona des de l’any 2008 fins l’any 2013 amb la professora de contrabaix Stanislava Stoyanova. 

La segona peça que s’ha escoltat també és d’un compositor txec. En aquest cas, es tracta de David Popper, autor de la  “Rapsòdia hongaresa per a violoncel i orquestra opus 68” escrita l’any 1894, encara que originalment Popper la va escriure només per a piano i violoncel i avui hem sentit la versió orquestrada per Max Schlegel. En aquest cas, l’obra requereix també d’una acurada tècnica i virtuosisme per part del solista. En aquesta ocasió ha estat l’alumne del Conservatori, Guillem Gironès, qui ha fet de violoncel solista. Guillem Gironès cursa actualment el darrer curs de Grau Professional al Conservatori de Girona amb el professor de violoncel François Ragot, que avui també és membre de l’orquestra.  

El concert ha seguit amb la Simfonia Heroica de Ludwig van Beethoven, amb quatre moviments que ha interpretat l’Orquestra. Sens dubte, tot el treball conjunt de professors i alumnes que avui es mostra en aquest escenari i del que suposa l’estudi de la música en general, és un exemple de que l’esforç i el treball ens proporcionen una societat millor i, per descomptat, amb més coneixements i més proximitat a la cultural.  

I després de la música de Beethoven l’orquestra ha portat el públic a terres gironines amb la interpretació del segon moviment de les “Impressions simfòniques” per a orquestra de corda del compositor ganxó Juli Garreta.

El concert ha acabat amb dos bisos: l’Himne d’Ucraïna i el Cant dels segadors. També han assistit al concert el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi; el vicepresident segon de la Diputació de Girona,  Albert Piñeira; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; el diputat al Parlament de Catalunya, Jaume Butinyà; el diputat de Xarxa Viària i Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Jordi Xargay; el diputat de Promoció econòmica i desenvolupament econòmic local de la Diputació de Girona, Jordi Camps; l’alcaldessa d’Amer, Maria Rosa Vila; el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Joan Ribas; la regidora de l’Ajuntament de Girona, Bea Esporrín; el tinent d’alcalde de Foixà, Josep Sureda; la gerent del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, Marta Morera; i treballadors i treballadores de la institució, entre altres assistents.