La cursa de muntanya Olla de Núria torna aquest cap de setmana a la Vall de Núria

La cita esportiva arriba a la seva 15a edició i l’Olla Clàssica es podrà seguir en directe per TV3

Núria, un any més, serà l’escenari de les curses de muntanya de l’Olla de Núria, una competició de gran nivell que arriba a la seva 15a edició i que es disputarà aquest cap de setmana. Aquest esdeveniment esportiu està organitzat per la Unió Excursionista de Vic i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Gràcies a la col·laboració amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, es retransmetrà en directe per TV3 la 15a edició de l’Olla Clàssica, diumenge 12 de juny a partir de les 8.45 hores. Un total de 1.030 persones participaran en aquesta edició entre les diferents curses de l’Olla de Núria, com són: l’Olla Nocturna, l’Olla Vertical, l’OIla Clàssica, la Reolla, l’Olla Junior i l’Olleta.

La mítica cursa del Ripollès comença a escalfar motors avui de la mà de la primera edició de l’Olla de Núria Nocturna, una prova que s’estrena aquesta temporada i que es disputa de nit, sota la llum de la lluna. Amb un recorregut de 12 quilòmetres, la competició s'iniciarà al Santuari de Núria (1.960 m) per pujar al coll de Finestrelles i baixarà pel coll d’Eina fins a tornar al Santuari. Es tracta d'un itinerari semblant a l’Olla Clàssica, amb un tram parcial d’aquesta cursa, on l’alçada i la tècnica en condicions de baixa lluminositat tindran un factor clau.

Demà dissabte, 11 de juny, serà el torn de la sisena edició de l’Olla Vertical, amb sortida al Santuari de Núria i arribada a l’emblemàtic cim del Puigmal (2.910 m), el punt més alt de la vall. La cita comptarà amb un recorregut de 3,78 quilòmetres i 986 m de desnivell positiu.

L’endemà, diumenge 12 de juny, se celebrarà la XV Olla Clàssica, l’estrella de les curses de l’Olla de Núria, amb un recorregut de 21,5 quilòmetres i un desnivell acumulat de 3.880 m. Aquesta cursa destaca perquè més del 70% de la distància és per sobre dels 2.700 m d'altitud i sense trepitjar ni un metre d’asfalt.

Durant el cap de setmana també tindrà lloc la IVReOlla, prova que va sorgir de la combinació de la cursa de dissabte i diumenge destinada a aquelles persones que busquen més exigència i intensitat i, per això, consta de 25,30 quilòmetres i 3.000 m de desnivell positiu. Per complementar el cap de setmana, les famílies i els infants també tindran la possibilitat de participar a l’Olla de Núria diumenge, a través de l’Olla Junior on es puja fins al Puigmal i es baixa pel coll de Finestrelles i l’Olleta, amb diferents traçats en funció de l’edat dels infants per l’entorn del Santuari. Aquestes dues curses són versions reduïdes i adaptades sense perdre l'essència del trail running promocionant aquesta modalitat esportiva per a tots els públics.

Finalment, l’Olla també participa al GR5 Pirenaic Trail, des del Pirineu català fins al País Basc, passant per Aragó, Navarra i Andorra. Un circuit de cinc curses: Olla de Núria, Canfranc Canfranc, Camille Extrem, T3 Maratoia i Ultra Comapedrosa.

L’Olla de Núria cada any vetlla per causar el mínim impacte en els espais naturals per on transcorre a través de polítiques sostenibles, com la limitació d’inscrits per evitar la massificació i degradació de l’entorn o el control de les possibles deixalles i danys al terreny per part del participant el qual quedaria desqualificat, a més, en aquesta edició, la samarreta i la bossa del corredor estan fetes amb teixit reciclat.