12 anys sense Santos Santamaria

Unes 150 persones recorden el mosso d'esquadra mort el 2001 en un atemptat d'ETA a Roses

Unes 150 persones han assistit a la missa i l'ofrena floral que, com cada 17 de març, es realitza al monòlit situat davant de l'hotel Montecarlo de Roses, on el 2001 va morir l'agent dels Mossos d'Esquadra Santos Santamaria en un atemptat d'ETA. L'acte ha comptat amb la presència de membres de la Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Bombers, veïns i coneguts. El cap de la Regió Policial de Girona, Joaquim Belenguer, ha assegurat que cada any que passa "recordem més a Santamaria". "Els actes heroics com el de Santos els fem cada dia tots els policies i és per això que tenim el respecte dels ciutadans", ha destacat.

El pare de Santos no ha pogut assistir enguany a causa d'una malaltia. Un any més, el record de la nit en què la banda terrorista ETA va colpejar Roses s'ha fet present. Unes 150 persones han assistit a la missa i l'ofrena floral que s'ha realitzat davant de l'Hotel Montecarlo de Roses, el lloc on l'agent dels mossos d'esquadra Santos Santamaria va perdre la vida a causa d'un atemptat terrorista. Els fets es remunten ara fa 12 anys quan, a les onze de la nit, la banda va fer explotar un cotxe bomba carregat amb 50 quilos d'explosius davant de l'hotel. L'agent Santos Santamaria es trobava treballant en el lloc dels fets desallotjant a les més de 400 persones que es trobaven a la zona.

Aquest diumenge, l'acte ha comptat amb la presència de membres del cos de la Policia Local de Roses, Mossos d'Esquadra. Guàrdia Civil, Bombers, Creu Roja, del partit polític de C's, del consistori de Roses, veïns, companys i coneguts de l'agent. Tots ells han participat en una missa a l'interior de l'hotel Montecarlo i posteriorment s'han dirigit a l'exterior de l'edifici, al costat del monòlit on han fet una ofrena floral i un minut de silenci. D'aquesta manera, l'escenari que ara fa dotze anys va quedar destrossat per la deflagració s'ha omplert de flors i records.

En concret, el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, ha estat el primer que ha pres la paraula i ha agraït la presència de tots els assistents. "Actualment el cos dels Mossos d'Esquadra està essent molt criticat per qui té la obligació de defensar-los", ha assegurat. Vargas ha subratllat que els Mossos d'Esquadra continuen treballant "per preservar la seguretat de tots els ciutadans", ha insistit en què cada cop el cos és "més professional" tot i les "traves i retallades que pateixen i se'ls hi posen en el seu dia a dia".

El record de Santos Santamaria "sempre" està present

"Avui estem per recordar a tots aquells que han sofert els efectes d'unes persones sense cap que només han sabut assassinar", ha subratllat. El president de l'ACVOT ha ressaltat que, avui en dia, es continua tenint a aquestes persones dins la vida pública "menyspreant i insultant a la tots". "Per tot això demanem a la banda d'assassins ETA que es dissolguin el més aviat possible i mentre això no sigui una realitat que tots els grups o entitats relacionades siguin declarades il·legals si no condemnen tota la barbàrie infligida", ha assenyalat.

D'altra banda, el comissari Belenguer ha apuntat que cada any que passa des de la mort de Santos Santamaria, tot el cos de Mossos d'Esquadra i els seus coneguts el "recorden més". "Avui també estem homenatjant a tota la gent que s'entrega cada dia per preservar la seguretat dels ciutadans, un exemple d'això va passar fa pocs dies aquí a Roses quan dos mossos d'esquadra es van tirar al mar per salvar la vida d'una família que havia caigut a l'aigua a causa del temporal", ha apuntat. Belenguer ha assegurat que aquesta mena d'actes "heroics" com el de Santos Santamaria i els que realitzen cada dia els membres de tots els cossos policials són allò que fa que els policies es guanyin el respecte i la voluntat dels ciutadans. "Al marge de totes les dificultats actuals, tant els cossos d'emergències com els cossos policials actuals treballem cada dia i estarem al servei de la societat", ha afegit.

Enguany, a diferència de tots els anys anteriors, tant el pare de Santos Santamaria com el seu germà no han pogut assistir l'acte. En principi, sembla ser que el pare de l'agent mort a mans d'ETA es troba convalescent a causa d'una operació i li ha estat impossible apropar-se fins a Roses. El cap de la Regió Policial de Girona dels Mossos d'Esquadra també ha volgut dirigir-li unes paraules tot assenyalant que és "com un pare per a tots els mossos gironins" i desitjant-li una "ràpida recuperació". Aquest any, l'acte ha estat organitzat per l'associació de comerciants de Roses, que com altres companys i coneguts de l'agent, han col"locat un ram de flors als peus del monòlit.