La víctima exculpa l'acusat de segrestar-la, violar-la i intentar-la matar a les Gavarres

La fiscalia manté la petició de 49 anys de presó perquè considera que està amenaçada

La víctima ha exculpat durant el judici l'acusat de segrestar-la, violar-la i intentar matar-la a les Gavarres el juliol del 2019. Durant la seva declaració, la dona ha negat que l'acusat la lligués, la retingués a la força i la violés en dues ocasions com havia assegurat inicialment.

Ha dit que no recordava alguns detalls, tot i que ha admès que van discutir, que li va ruixar la cara amb esprai irritant i que es va llençar del cotxe en marxa quan se l'enduia cap a una zona boscosa. L'acusat ha negat els fets, ha dit que les relacions que van mantenir van ser sempre consentides i que la punyalada que va rebre la víctima va ser fruit d'un forcejament.

Aquestes versions però, contrasten amb les dels Mossos que li van prendre declaració i del servei d'atenció a la víctima. L'agent que la va atendre per telèfon ha assegurat que li va explicar que l'acusat l'amenaçava i que patia per les seves filles. El fiscal manté la petició de 49 anys de presó perquè considera que hi ha indicis suficients dels delictes de detenció il·legal, violació i d'intent d'homicidi malgrat el relat exculpatori.

El cas que ha arribat a judici a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona es remunta al 28 de juliol del 2019. Aquell dia víctima i acusat portaven uns quinze dies separats després d'una relació de dotze anys i van quedar al pis d'ell per recollir les claus d'un cotxe que compartien. A partir d'aquí, els relats divergeixen. La fiscalia considera provat que aquell vespre, quan la víctima va arribar la pis, l'acusat li va ruixar la cara amb un esprai irritant, la va emmanillar per evitar que marxés i la va pressionar insistentment per reprendre la relació.

En el transcurs de la nit, segons sosté el ministeri fiscal, la va violar al domicili i ja de matinada la va tornar a emmanillar i se la va endur en cotxe. Durant el camí, la víctima va obrir la porta per escapar però l'acusat la va tornar a ruixar amb esprai i la va acabar conduint fins a una zona boscosa de les Gavarres on, segons la fiscalia, la va tornar a violar.

Posteriorment, va reprendre la marxa fins al santuari dels Àngels on la va colpejar amb una ampolla buida de cervesa i, després, la va apunyalar amb un ganivet sota el pit esquerre. També li va tapar la boca i el nas pressionant amb força per intentar asfixiar-la, segons recull el ministeri públic.

La dona va aconseguir escapar i va fugir bosc a través fins que va arribar, cap a la una del migdia del 29 de juliol, a un mas de Sant Mateu del Montnegre, on va demanar auxili a la família que hi vivia.

Malgrat que en diverses declaracions en seu judicial i davant la policia la víctima va mantenir aquesta versió, durant el judici d'aquest dijous ha exculpat l'acusat. Segons el seu relat, el dia dels fets va anar a buscar les claus per agafar el cotxe i anar a treballar. Havia deixat les seves dues filles –una d'elles fruit de la relació amb l'acusat- a casa seva amb la seva germana i no havia avisat ningú d'on anava.

La víctima ha explicat que l'acusat li va demanar que parlessin i que ella hi va arribar enfadada perquè sota de casa havia vist l'exparella de l'acusat i li va recriminar. "Jo estava enfadada i li vaig ventar una bufetada, vaig perdre el control, i ell em va tirar esprai", ha dit. La víctima també ha negat que el processat l'emmanillés i ha assegurat que només la va "contenir". També ha relatat que van discutir i que van acabar estirant-se al llit, però que ella no va aconseguir adormir-se. Ha negat que mantinguessin relacions sexuals aquell dia però ha dit que sí que en van tenir el dia abans a casa de la mare de l'acusat.

Durant la nit, ha relatat que es va aixecar per anar al bany i que el va avisar. Aleshores, es van embrancar en un nova discussió on l'acusat li va "insistir" per anar a l'església per prometre-li que deixaria la beguda. La víctima ha relatat que havien planejat casar-se. "Jo li vaig dir que abans volia veure les nenes perquè la meva germana m'havia dit que havia de marxar abans i de camí vaig veure que no hi anàvem i vaig obrir la porta del cotxe", ha explicat. Ha detallat que, per evitar que fugís, ell la va tornar a ruixar amb esprai i que després es van traslladar a l'església dels Àngels. "Aquí hi vam estar una estona, després vam marxar per una altre camí fosc i em vaig quedar a la part del darrere, ell insistia i ens vam quedar adormits fins al matí", ha relatat.

La víctima ha negat de nou que la forcés i ha explicat que van anar a buscar aigua en un establiment de Monells perquè ella li va dir que tenia set. Ha negat que hi anés emmanillada, malgrat que la treballadora que li va vendre les ampolles a l'acusat hagi assegurat al judici que la va veure al seient del darrere amb una posició "estranya" i que l'home estava visiblement nerviós.

Després, ha dit, van tornar a una zona boscosa i allà van tornar a discutir. "Li vaig ventar una bufetada i ell em va agafar pel coll. Em vaig enfadar, em va agafar fort els braços i crec que el vaig mossegar", ha dit.

Una ganivetada "fortuïta"

Aleshores, ha explicat que va posar una mà a la bossa on duia el menjar per la jornada de feina per "buscar com defensar-se" però que ell va agafar un cobert i que no sap com de cop tenia les mans plenes de sang i li feia mal "una part del cos" que no va saber identificar. "Quan ell va tornar cap al cotxe vaig marxar corrent", ha dit. Preguntada sobre per què va fugir si l'acusat no l'havia retinguda contra la seva voluntat, ha dit que ho va fer perquè estava "espantada perquè tenia sang". "Va ser la meva reacció", ha afegit.

El relat de l'acusat ha coincidit gairebé fil per randa amb el de la víctima. També ha negat que tinguessin relacions sexuals la nit dels fets, que les restes d'ADN trobades al cotxe es remuntarien a uns dies abans i que en cap moment la va emmanillar ni retenir contra la seva voluntat. En relació a l'apunyalament, ha dit que va ser fruit d'un forcejament i que va intentar netejar-li la cara i buscar ajuda però que la víctima va fugir. El seu relat, però, contrasta amb el del seu germà, que ha declarat al judici com a testimoni. El germà ha dit que l'acusat li va explicar que havien mantingut relacions sexuals "dues o tres vegades". També ha dit que va estar dos dies desaparegut perquè es va "perdre" al bosc.

Versions oposades

Aquestes versions però, xoquen frontalment amb les dels Mossos que li van prendre declaració i la d'una agent del servei d'atenció a la víctima. Els policies que li van prendre declaració han corroborat les primeres versions que va donar la dona, com també ho ha fet la filla de la propietària del mas on va acudir a buscar ajuda. Ha dit que els va dir que l'havien "apunyalat" i que tenia molta por per les seves filles. De fet, una patrulla dels Mossos va anar fins a casa seva per comprovar que les dues nenes estiguessin bé.

L'agent del servei d'atenció a la víctima que la va atendre per telèfon ha assegurat que ella li va explicar que l'acusat l'amenaçava a través de la seva família i que patia per les seves filles. "Em va dir que li havien remarcat que havia de tenir compte a l'hora de declarar i que ell només reconeixeria la 'punxada'. Fins i tot, em va dir que pensava en fer testament", ha explicat. En aquest sentit, ha dit que durant el seguiment que li van fer van detectar que la víctima estava atemorida i que es veia que tenia "por" d'explicar coses.

De fet, la víctima va enviar una carta a l'acusat a la presó el desembre del 2019 demanant-li perdó, dient-li que estava "molt confosa" i que potser havia dit "coses incertes". A més, el juliol del 2020 va renunciar a l'acció penal i civil retirant-se del cas com a acusació particular.

El fiscal, però, ha mantingut la petició de 49 anys de presó malgrat el relat exculpatori de la víctima. Considera que hi ha indicis suficients dels delictes de detenció il·legal, violació i d'intent d'homicidi i que la víctima hauria actuat així perquè l'han coaccionada. De fet, ha assegurat que la carta, que "la defensa va utilitzar per excarcerar l'acusat", es va fer per les amenaces rebudes.

En el seu informe final, el fiscal ha estat especialment dur amb l'acusat i ha dit que no només hi ha indicis sinó "proves" dels fets i que el processat va perpetrar tots aquests delictes aprofitant-se de la vulnerabilitat de la víctima i de la seva relació sentimental.

L'acusació pública no demana una indemnització per a la dona perquè hi ha renunciat expressament. Sí que vol que l'acusat aboni 19.156,50 euros a l'Institut Català de la Salut (ICS) per les despeses de l'assistència sanitària.

La defensa, en canvi, manté l'absolució però de manera alternativa entén que els fets podrien ser constitutius d'un delicte de lesions per imprudència greu i proposa una pena de 5 mesos de presó.