L'Institut de Celrà guanya el RetoTech amb un robot que facilita la pràctica de l'esport a invidents

S'hi han presentat 400 alumnes de 50 centres educatius

IVISUAL, una sèrie de robots que faciliten la pràctica de l’esport a persones amb ceguesa ha estat el projecte més votat i per tant, guanyador en el primer festival presencial de RetoTech que se celebra a casa nostra i que enguany ho fa en la seva VII edició. El premi, que s’ha escollit per votació dels mateixos docents assistents, ha estat per a l’Institut de Celrà (Gironès), i ha consistit en una llicència BeMaker, un curs d’innovació i robòtica per poder exercir a l’aula.

El guardó ha estat entregat pel subdirector general d’Innovació i Formació del departament d’Educació, Jesús Moral; la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; i el director general de la Fundació Endesa, Javier Blanco.

En paraules de Blanco, “Il·luminar el talent i impulsar les vocacions STEM entre els joves és imprescindible per a crear les noves generacions el futur i amb RetoTech, els estudiants tenen l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitat i competències tecnològiques posant en pràctica el que aprendran a l’aula”. 

Per la seva part, Moral ha fet un agraïment a la Fundació ENDESA, els docents implicats i a l'alumnat participant, tot destacant “l’encaix d'aquesta actuació en el desenvolupament del Pla interdepartamental STEMCAT, aprovat per acord de Govern de la Generalitat al setembre del 2019. Suposa la vertebració de la iniciativa amb d'altres del Departament d'Educació: innovació educativa i digitalització dels processos d'ensenyament i aprenentatge”. Al mateix temps, ha remarcat la “voluntat de seguir col.laborant per implicar el curs vinent més centres, més professorat i més alumnes. Cal posar en valor el fet de la col.laboració públic- privat en la millora de l'educació del país”.

A més de l’experiència i l’aprenentatge que ha suposat participar d’aquest projecte, tots els centres participants reben 10 kits de robòtica Zum Kit Advanced o Zum Kit Junior, a més d’una impressora 3D. A més, els docents reben formació en modalitat online i presencial.

RetoTech és un programa de la Fundación Endesa, en col·laboració amb el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el suport de BQ Educació que convida a docents i alumnes a desenvolupar a l’aula iniciatives que incloguin robòtica, programació i impressió 3D i resolguin necessitats reals del seu entorn escolar o social.

L'entrega del premi ha tingut lloc aquest matí al pavelló de L’INEFC (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya), a Montjuïc, Barcelona, amb un total de 400 alumnes i un centenar de docents vinguts de fins a 50 centres educatius d’arreu del país.