ERC i la fundació Josep Irla porten el model energètic de l’Alt Empordà a debat

La iniciativa té la voluntat de compartir i debatre eines per millorar la comarca

"Repensar l’Empordà", organitzat per Esquerra Alt Empordà i la Fundació Irla, vol ser un exercici col·lectiu per tornar a anomenar i donar sentit a polítiques que han perdut el seu significat segons apunten els seus organitzadors. Es traca d'un assaig polifònic que recorre diferents sectors de la societat: economia, turisme, cultura i infraestructures, entre d'altres. La seva intenció és fer-ho amb persones vinculades a la comarca, especialistes, polítics i actors socials per extreure conclusions que permetin traçar unes línies de treball per construir un Empordà "pròsper, prometedor, sostenible i socialment just amb tots i cada un dels seus habitants", expliquen.

Antecedents

El propassat 17 de gener la Direcció general de Política Energètica i Mines del ministeri, va fer públic a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la sol·licitud de l’empresa Capricorn Spain SL. de realitzar projectes de prospeccions sísmiques per a la cerca d’hidrocarburs a l’entorn del Cap de Creus. Aquestes abastarien més d’un milió d’hectàrees mar endins (uns 11.500 quilòmetres quadrats), que formarien part de la Costa Brava i també del Maresme.

Aquesta iniciativa es sumarà als 30 permisos de prospeccions d’hidrocarburs aprovats actualment pel Ministeri, reitera la clara aposta del govern cap a les energies no renovables i altament contaminants, una direcció oposada als requeriments de la lluita contra el canvi climàtic, la contaminació ambiental, la salut humana i dels ecosistemes.

Aquest nou projecte, juntament amb la MAT i els molins planegen un model energètic a la comarca que genera molts de dubtes, debats i incògnites sobre la sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i els grans beneficiaris d’aquest model energètic. Per aquests motius dins la iniciativa "Repensem l’Empordà" es porta a debat aquest model energètic. Moderats per Enric Pujol i sota el títol Empordà equilibrat, un camí sostenible Marcel Coderch, Enginyer en Telecomunicacions pel MIT; Jordi Sargatal, Zoòleg i Xavi Llorente, Membre del grup d’Energia de l’IADEN posaran sobre la taula Quines conseqüències aporta l’actual model energètic a la comarca i Quines són les propostes alternatives aquesta situació. L’acte es celebrarà al Consell Comarcal de l’Alt Empordà a les set del vespre el proper dijous 21 de març.