Intenten aturar la subhasta d'un pis mitjançant la sentència europea

Finalment la PAH de Girona no ho ha aconseguit

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha intentat -sense èxit- aturar la subhasta d'un pis als Jutjats de Girona l'endemà de la sentència del Tribunal Justícia de la UE que assenyala que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva. La PAH ha volgut fer pressió i s'han viscut moments de tensió quan una desena de membres ha entrat a la sala de vistes per intentar aturar la subhasta.

Els Mossos han intervingut per fer-los sortir i s'ha muntat un dispositiu de vigilància a l'edifici. El jutge degà de Girona, Hugo Novales, interpreta que, amb aquesta sentència, els jutges no poden actuar d'ofici i ha de ser l'advocat de l'afectat qui demani prèviament que el procés s'aturi.

En Mohammed Tanja té 30 anys i dos fills petits de tres i cinc anys. La seva dona té una incapacitat que no li permet treballar i ell fa un temps que està a l'atur. Va comprar un pis a Salt, al carrer Àngel Guimerà, per 125.000 euros ara fa deu anys i fa un any i sis mesos que ha deixat de pagar els 600 euros d'hipoteca mensuals. Deu 123.000 euros a Bankia. Aquest matí als Jutjats de Girona l'havien citat perquè es feia la subhasta del seu pis, que finalment s'ha quedat Bankia pel 60% del valor de l'immoble.

Membres de la PAH han acompanyat Tanja als jutjats i han entrat sense autorització a la sala de vistes del jutjat de primera instància número 5 amb la intenció d'aturar la subhasta per la força. La seva irrupció ha provocat que els funcionaris i el secretari judicial alertessin els Mossos, que s'han personat a la sala i han fet sortir els membres de la PAH, tot i que la portaveu, Marta Afuera, s'hi ha quedat. Arran dels fets, s'ha muntat un dispositiu policial tant dins com fora de l'edifici i dos agents han estat permanentment custodiant la porta de la sala de vistes.

Finalment, la subhasta s'ha celebrat sense l'advocat d'ofici de l'afectat que no s'ha presentat a la vista i no ha presentat cap escrit demanat que el procediment s'aturés. De fet, Novales admet que difícilment es pot aturar una subhasta i que els advocats no tenen per què ser-hi presents.

Interpretacions diferents

La plataforma interpreta que després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE -que assenyala que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva-, els jutges tenen marge per poder aturar els procediments hipotecaris. Aquesta interpretació dista però de la que fa el jutge degà de Girona, Hugo Novales.

"Segons la meva interpretació, els jutges no poden actuar d'ofici i ha de ser l'advocat del deutor qui ho demani", ha manifestat Novales. Una de les fórmules que ha explicat passa perquè l'advocat presenti una demanda civil sol·licitant que s'aturi el procediment i justifiqui que en el contracte d'hipoteca hi havia clàusules abusives. Ara bé, Novales també ha puntualitzat que aquesta demanda està gravada amb una taxa judicial (300 euros més el 0,5% del valor de la hipoteca) i, si l'afectat no té justícia gratuïta, haurà de posar-ho de la seva butxaca.

Novales destaca que amb la sentència de la UE ara els advocats tenen un argument de defensa que els permet sol·licitar que s'aturi el procediment. "Fins ara no teníem marge de maniobra i ara, amb la sentència, sí que se'ns ha obert una possibilitat", ha justificat.