Investigadors de la UdG denuncien l’Ajuntament per manipular l'informe d'emissions

Acusen el consistori de Girona de comprar les dades de 2005 amb les de 2020 en plena pandèmia

Després de l’aprovació al Ple de l’Ajuntament de Girona, el passat dilluns 9 de maig, de l’Informe de seguiment del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Girona, investigadors de la UdG i Scientist Rebellion, juntament amb la plataforma Girona pel Clima, denuncien la manca de rigor científic a l’hora d’elaborar aquest Informe.

Acusen a l’Ajuntament de" manipular deliberadament les dades per tal de justificar  les polítiques climàtiques" a la ciutat. Els investigadors mostren alarma a la suposada manipulació de les dades que ha fet el govern al anunciar una reducció d’emissions comparant les dades del 2005 amb les del 2020, (any de pandèmia). Segons l’ajuntament, les emissions “s’haurien reduït un 18,4 % del 2005 al 2020”, quan segons els investigadors fent la comparació amb el 2019 es veu clarament que les emissions s’han mantingut inalterables malgrat les advertències científiques i l’alarma ciutadana davant la crisis climàtica".

Davant d’aquest fet que qualifiquen de “preocupant, molt greu i de gran negligència”, des de les entitats i la comunitat científica implicada, han exigit que la mateixa alcaldessa doni explicacions públiques i reafirmi el compromís de l’Ajuntament amb l’acció climàtica, garantint que no es tornarà a posar per davant l’interès polític a les evidències científiques.

A més, han exigit que el govern municipal depuri responsabilitats perquè això no quedi en res i no s’incrementi la desconfiança creixent que la societat té vers les institucions i els governs. Finalment han exigit que s’expliqui com s’han calculat les dades del 2020, que el CILMA  (l’òrgan supramunicipal de la Diputació que ha coordinat l’informe) aclareixi el seu paper en tot aquest informe i que, finalment, l’Ajuntament treballi per desenvolupar un nou Pla.

En aquest sentit, des de Girona pel Clima, han reclamat que el Pla de Transició Ecosocial que el govern s’havia compromès a adoptar sigui ambiciós i promogui un canvi del model de ciutat, tal i com han estat treballant. Amb un nou paradigma de mobilitat, relocalitzant l’economia, deixant el model del monocultiu turístic, afavorint la reducció del consum energètic i material i posant en valor els sectors de cures, la cultura i l’educació. De no ser així, han comentat que deixaran de treballar amb l’Ajuntament, ja que aquest nou episodi se suma a una diagnosi del Pla que ja intentava rentar la imatge de la feina feta per l’Ajuntament, uns pressupostos que no van contemplar l’Emergència Climàtica, la manca d’ambició de les accions climàtiques els darrers anys i la falta de transparència per part de l’Ajuntament.

"Cap voluntat d'engany" per part de l'Ajuntament

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, ha assegurat que en aquestes mesures d'emissions no hi ha "cap voluntat d'engany o de prestar confusió". En aquesta línia, Terés ha recordat quer aquest informe forma part d'un pacte d'alcaldes compromesos amb el medi ambient que van acordar mesurar les emissions contaminants cada quatre anys i aquestes mesures coincidien amb el 2020.

A partir d'aquí, Terés considera que cada any es pengen les dades de les emissions i "qui vulgui" les pot consultar a la pàgina web i fer "la comparació que vulgui". El regidor, a més, ha detallat que les emissions de la ciutat se concentren en tres àmbits diferents. Per una banda hi ha la mobilitat, en què no s'ha modificat en excés el resultat des del 2005. L'altra és en les emissions pel consum de combustibles fòssils en la calefacció (calderes de gas natural o de gasoil) en què tampoc ha variat molt del 2005. El que sí que ha canviat però és el consum d'energia elèctrica i les emissions que s'originen per generar aquesta energia.

El regidor de Sostenibilitat assegura que hi ha una reducció progressiva perquè cada vegada hi ha més fonts renovables en el 'pool' energètic. Per això Martí Terés garanteix que malgrat la foto feta aquest 2020, des del consistori seguiran aplicant polítiques que contribueixin a mitigar l'emergència climàtica i redueixin el nivell d'emissions contaminants a la ciutat.