Abraçades i llàgrimes marquen l'últim dia de la llibreria Geli al carrer de l'Argenteria de Girona

El local baixa la persiana aquest dimarts a l'espera de trobar un nou local

La llibreria Geli de Girona ha rebut un degoteig constant de clients aquest dimarts, l'últim dia que l'establiment obre el seu local al carrer de l'Argenteria després de 143 anys d'història.

Al llarg de tot el matí els clients més fidels han volgut visitar la llibreria i abraçar entre llàgrimes els propietaris. El gerent de la Geli, Pere Rodeja, destaca que aquest dimarts és una jornada "molt emotiva" però recorda que el tancament "no és un adeu, sinó un a reveure".

De fet, la família ja està buscant un local nou en el Barri Vell per poder-se traslladar després que el local actual l'hagin venut a la joieria Pere Quera. La majoria de clients han assegurat viure amb "molta pena" aquest dia i han comprat els últims llibres "com a homenatge".

I entre abraçades i llàgrimes, hi havia les últimes recomanacions de llibres que feien els dependents als seus clients. Alguns d'ells venien amb un títol en concret al cap i d'altres senzillament confiaven plenament en l'assessorament dels llibreters. El més important, però, era sortir del local número 13 del carrer de l'Argenteria amb un llibre sota el braç. I la majoria dels que ho feien era amb un llibre embolicat en paper de la Geli i un segell a la primera pàgina de la llibreria.

Segurament un llibre que es convertirà en un record d'aquest establiment històric que a partir del dimecres ja tindrà la persiana abaixada. La Núria és una de les clientes que ha optat per anar-hi sense cap idea preconcebuda. "Sempre he confiat amb el seu criteri i avui espero que em sorprenguin amb algun títol que m'agradi", explica mentre fulleja els últims llibres de les lleixes.

Una "joieria de llibres"

Afirma que està trista pel tancament d'aquesta "joieria de llibres" que passarà a ser una joieria de Pere Quera. De fet, la Núria recorda quan va llegir la notícia sobre la venda del local i assegura que no s'ho esperava, igual que molta de la gent que coneix que també compra habitualment en aquest establiment.

Al costat de la Núria, hi ha l'Ernest que també busca algun llibre per emportar-se abans que la Geli abaixi la persiana. En el seu cas, recorda quan comprava llibres per a la carrera universitària que estudiava i com, a poc a poc, passava a ser "una parada en la ruta habitual" per descobrir nous títols. Una tradició que ara havia traslladat als seus fills i que a vegades havien visitat junts la Geli per trobar contes que els agradessin.

I entremig d'aquests clients fidels que aprofiten els últims minuts per impregnar-se d'aquest aire històric, d'acariciar lleixes i columnes per gravar el tacte en la seva memòria hi ha el gerent, Pere Rodeja, que no deixa de fer tombs amunt i avall. El motiu no és cap altre que atendre tots els periodistes que volen retratar aquest últim dia de la Geli. "Més que una llibreria, això és un plató de tele" diu una dona tot rient mentre es dirigeix a la caixa.

El motiu és que tothom vol immortalitzar l'últim dia de la Geli al carrer de l'Argenteria. Però en Pere insisteix: "no és un adeu, sinó un a reveure". I és que avisa que d'aquí a uns mesos espera reobrir la Geli en un altre local del Barri Vell. De moment no hi ha un candidat tancat i encara estan estudiant opcions, però la intenció és seguir al Barri Vell on han viscut 143 anys i recrear el mateix ambient que hi havia fins ara al carrer de l'Argenteria.