Els projectes visats el 2021 van recuperar els nivells d'abans de la pandèmia

Es van realitzar més de 5.300 projectes en el transcurs de l'any passat, 1.000 més que el 2020

L’activitat en el camp de l’enginyeria recupera els valors previs a la pandèmia impulsat pels projectes en el sector de les energies renovables. A les comarques gironines durant l’any 2021, el nombre de projectes visats, que són només una part del total, se situa de nou per sobre dels cinc mil tres-cents projectes, concretament en 5.309, i recupera aquest valor que també es va donar el 2019 (5.312). En canvi, l’any 2020, en plena pandèmia, van baixar fins els 4.352 projectes visats.

Si es desglossa per activitats durant el 2021 s’han visat 396 projectes vinculats a Activitats i incendis; 1.876 en Seguretat industrial; 32 en Vehicles; 111 en Informes, valoracions i peritatges; 1.437 certificats; 505 assumeixos, annexos i renúncies; 367 en Construcció, obres i direccions facultatives; 12 en Telecomunicacions; i 44 certificats d’eficiència energètica.

Si es té en compte les dades agrupades de tot l’Estat espanyol, més del 80% dels projectes que es van dur a terme al sector industrial, el 2021, van ser realitzats per graduats en Enginyeria de la branca industrial i Enginyers Tècnics Industrials; fet que demostra que malgrat la situació pandèmica viscuda, l'àmbit de l'Enginyeria Tècnica Industrial continua demostrant la seva puixança.

En termes absoluts, l'activitat de projectes visats va pujar a 221.388, una xifra que reflecteix el gran nombre de treballs realitzats per aquests professionals, ja que són presents en pràcticament totes les àrees productives.

Si comparem l'evolució de les dades de visat dels darrers 3 anys, el 2019 es van visar 221.710 projectes, que van decaure fins als 189.471 el 2020, a causa de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus, que va provocar un declivi en l'activitat econòmica i productiva a conseqüència principalment dels forts confinaments que es van dur a terme al llarg de tot aquell any. El 2021 va millorar considerablement la situació, i en tractar-se d'un sector fonamental en l'economia, l'àmbit en què exerceixen la seva feina aquests professionals va experimentar una forta recuperació, ja que els projectes visats van assolir xifres molt similars a les del 2019, concretament 221.388.

I és que darrere serveis tan essencials com l'electricitat, l'aigua, el gas, l'enllumenat públic, la calefacció, l'aire condicionat, el medi ambient, la logística de cadenes de subministrament, transport o distribució de béns, i la seguretat, entre d'altres, hi ha el treball d'un graduat en enginyeria de la branca industrial o d'un enginyer tècnic industrial. Aquests professionals apliquen els seus coneixements tècnics per concebre, dissenyar i implementar nous processos, productes i sistemes que fan més fàcil la vida quotidiana.

El degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, Jordi Fabrellas, destaca “l'enorme vitalitat de la professió d'Enginyer Tècnic Industrial, valorant positivament l'evolució dels treballs visats, que no deixen de ser un reflex fidel de la conjuntura econòmica i social, destacant al seu torn, la forta evolució en l'àmbit energètic i renovable, però amb certa preocupació per les dades al sector industrial manufacturer, que considera claus per a la recuperació”.

Forta recuperació al sector de l'Energia i renovables

Gairebé el 25% dels projectes visats el 2021 es van dur a terme al sector de l'energia, que cada cop cobra més rellevància amb l'optimització de recursos, amb un total de 52.121, on aquests professionals són un element clau. Una xifra fins i tot superior a la del 2019, que es va situar als 48.452, i que suposen gairebé 11.000 projectes visats més que el 2020 (en concret, van ser 41.367).

D'aquest total, 10.061 projectes van correspondre a l'àmbit de les energies renovables, fet que demostra que aquests professionals constitueixen una peça essencial en l'evolució i la innovació d'aquesta activitat productiva. Aquesta xifra suposa pràcticament el doble dels projectes visats el 2020, ja que llavors van ser 5.176, i una quantitat considerablement superior fins i tot a la del 2019, quan es van visar 6.351 projectes en aquesta àrea.

Per part seva, l'àmbit de climatització i condicionament, que comprèn aire condicionat, calefacció, fred industrial, ventilació-extracció, solar tèrmica, fontaneria, etc., també s'ha recuperat respecte al 2020, quan es van visar 5.767 projectes, ja que el 2021 van assolir els 6.596; una xifra, però, encara lleugerament inferior a la del 2019, quan es van visar 7.376 projectes.

Les atribucions professionals, genèriques a l'àmbit industrial, que els transfereix la formació generalista corresponent a l'Ordre CIN 351/2009, que fixa els requisits perquè els graus d’enginyeria mecànica, elèctrica, electrònica i automatismes industrial, química i tèxtil donin accés a la professió d'Enginyer Tècnic Industrial, els permeten desenvolupar la seva feina a multitud d'àmbits, i d'aquí també la seva alta ocupabilitat, principalment a causa dels seus amplis coneixements tècnics i de la seva gran polivalència. Els tipus de treballs que poden desenvolupar aquests enginyers es recullen, a més, a la Llei 12/1986, d'1 d'abril, sobre regulació de les atribucions professionals dels arquitectes i enginyers tècnics, a més de les que conserven dels pèrits industrials definides a el R.D. Llei 37/1977 i l'àmplia doctrina jurisprudencial.