El mosso que va matar d'un tret un home a Olot haurà d'anar a judici per homicidi

El Jutjat d'Olot creu que no hi ha arguments suficients per estimar-li una eximent completa de legítima defensa

L'agent dels Mossos d'Esquadra que va matar d'un tret un home a Olot anirà a judici acusat d'un delicte d'homicidi. El Jutjat d'Instrucció Número 2 d'Olot rebutja que es pugui aplicar una eximent completa de legítima defensa al policia -com sostenien el fiscal, la defensa i l'asseguradora- perquè diu que no ha quedat provada de manera "clara, inequívoca i manifesta".

La interlocutòria recull que, abans d'engegar un tret a la víctima (que duia un matxet), el mosso l'hauria pogut intentar reduir "amb l'ús de la defensa o porra". A més, sosté que la víctima, Antonio Tirado, era "extremament prim" i que estava "molt malalt". La decisió judicial, que avala la tesi de l'acusació particular, es pot recórrer.

El mosso que va matar d'un tret un home a Olot el març de l'any passat s'asseurà a la banqueta dels acusats. El Jutjat d'Instrucció Número 2 de la ciutat ha desestimat les tesis del fiscal i la defensa, que demanaven arxivar el cas, i ha decidit que l'afer es jutgi per la via del jurat popular.

L'eix central de la interlocutòria que ha emès el jutjat girava sobre si s'havia o no d'estimar una eximent completa de legítima defensa al mosso. Fiscal i defensa sostenien que sí, mentre que l'acusació particular -exercida per l'advocat Benet Salellas- assegurava que, en tot cas, aquesta eximent s'havia d'estimar en part, però no que havia de suposar el sobreseïment de la causa.

A l'escrit, el magistrat David Torres ha donat la raó a la família de la víctima. Segons recull la interlocutòria, durant la instrucció de la causa és "molt aventurat i perillós" reconèixer l'eximent completa, perquè no ha quedat provada de manera "clara, inequívoca i manifesta".

Per argumentar la seva decisió, el magistrat es remunta al dia dels fets -el 10 de març de l'any passat- i analitza quina va ser la manera d'actuar de l'agent. Aquell vespre, els Mossos d'Esquadra van respondre a un avís, que els alertava que hi havia un home molt alterat en un pis de la carretera de les Tries d'Olot.

El tret mortal va tenir lloc a l'interior de l'habitatge, on l'home, armat amb un matxet, es trobava en companyia del seu fill de 4 anys. El caporal imputat (amb TIP 2832) va treure l'arma i va efectuar un dispar al pit de la víctima. Segons va assegurar, va actuar en legítima defensa, perquè Tirado se li va abraonar amb clara intenció de clavar-li l'arma.

El jutjat d'instrucció, però, dubta que no pogués haver actuat d'una altra manera. D'entrada, perquè com recull la interlocutòria, Antonio Tirado era "extremament prim, pesava 50 quilos i estava molt malalt, segons sembla en fase terminal".

El magistrat es pregunta si el caporal no hauria pogut reduir la víctima mitjançant "el cos a cos (puntada de peu, cop, etc.)" o bé colpejant amb la seva "defensa o la porra" la mà de Tirado, alguna altra part del seu cos o el matxet que esgrimia. A més, la interlocutòria també indica que, en aquells moments, hi havia més Mossos d'Esquadra a l'habitatge, "que l'haurien pogut recolzar i reduir el finat".

Tret a l'aire o en una altra zona del cos

L'escrit del jutjat d'instrucció també analitza l'ús que el caporal va fer de la pistola. El magistrat es demana si el mosso no podria haver disparat "a l'aire" per intimidar Tirado, o bé en una part "no vital" del seu cos (com ara les cames).

Tot i que admet que el caporal va engegar el tret de manera "instintiva" -i no va poder apuntar amb la mira de l'arma-, la interlocutòria també diu que, segons recull la instrucció sobre l'ús d'armes de foc, allò que "semblaria plausible" és que el tret s'hauria de dirigir en una altra zona que no fos el tòrax.

Per aquests motius, el Jutjat d'Instrucció Número 2 d'Olot denega la petició de sobreseïment del cas i ordena que se'n continuï la tramitació, perquè es jutgi per la via del jurat popular. La resolució no és ferma i, en un termini de tres dies, les parts poden presentar recurs.