Crespo va enviar grans quantitats de diners a un paradís fiscal el febrer del 2002

La concessió del servei d'escombraries a Lloret de Mar sota sospita "d'adjudicació irregular"

L'Agència Tributària ha detectat que l'exalcalde de Lloret de Mar (Selva), Xavier Crespo, va enviar diners a un paradís fiscal. L'informe, que es troba en mans del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, detecta un moviment en concepte "d'operacions en valors representatius d'emprèstits" el 17 de febrer del 2002.

Segons la fiscalia, es tracta d'una "gran quantitat de diners". Crespo, però, va negar amb un rotund "No" haver desviat divises cap a aquell destí durant la declaració al TSJC. El fiscal també sospita que l'Ajuntament de Lloret podria haver fet una "adjudicació irregular" del servei d'escombraries. El contracte, adjudicat d'urgència abans de les municipals del 2011, pujava a uns 80 MEUR.

"Ha tret una gran quantitat de diners amb destí a les illes Caiman en concepte 'operacions en valors representatius d'emprèstits' en data 27 de febrer del 2002?". Aquesta pregunta, formulada pel fiscal anticorrupció durant l'interrogatori al TSJC, es fonamenta en un informe de l'Agència Tributària, que va detectar una possible evasió de capitals per part de Xavier Crespo cap al paradís fiscal.

L'exalcalde de Lloret de Mar en un principi es va negar a respondre, però després d'un recés amb el seu advocat, va contestar la pregunta amb un senzill i rotund "No". Aquesta, però, no va ser l'única sospita que el fiscal va posar sobre la taula. I és que Bermejo també creu que l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries de Lloret a l'empresa GBI Serveis S.A. es podria haver fet de manera "irregular".

Aquest contracte es va adjudicar per la via d'urgència al ple extraordinari del 13 d'abril del 2011, just abans de les municipals d'aquell any. El concurs es va obrir el desembre del 2010, i les empreses interessades només van tenir 40 dies per presentar ofertes.

El fiscal sospita que el procés no va ser del tot transparent per diversos motius. D'entrada, perquè GBI va ser l'única empresa que va presentar-se. Però també perquè Crespo coneixia "des de molt abans de ser alcalde" -com ell mateix va declarar- el president de la firma, Gustavo Buesa Ibáñez. A més, l'Agència Tributària també ha detectat que un dels fills de l'exalcalde va cobrar, en concepte d'empleat, 4.694,95 euros de l'empresa GBI entre els anys 2009 i 2010.

Les vinculacions entre aquesta firma i el consistori, però, no acaben aquí. El fiscal anticorrupció també va demanar a Crespo si la fiscalització del contracte la va fer l'interventor municipal, que tindria un fill treballant per a aquesta empresa.

"Dins la més estricta legalitat"

Segons recull la declaració al TSJC, Crespo va defensar que tant les seves intervencions "com a alcalde de Lloret de Mar, com les de l'equip de govern que presidia, com la dels tècnics dels diferents departaments de l'Ajuntament, s'han realitzat dins la més estricta legalitat".

La concessió del servei d'escombraries, que també inclou la neteja de platges, va tirar endavant amb els vots de CiU, el PSC, el PP i el GRILL. Hi van votar en contra ERC i ICV. Tot i que Crespo encara era alcalde, aquell ple el va presidir l'aleshores regidor d'Urbanisme Josep Valls (també imputat en el cas 'Clotilde').

El contracte tenia una durada de deu anys. Durant aquest període, anualment, l'empresa GBI Serveis S.A. rep 7.918.054,71 euros (IVA apart).