Uns 1.800 alumnes de primària es reuneixen a Blanes per ballar danses tradicionals

L'esbart Joaquim Ruyra preveu incloure en el projecte alumnes de sisè a partir de l'any vinent

L'esbart dansaire Joaquim Ruyra de Blanes (Selva) ha reunit aquest divendres al matí 1.800 alumnes d'entre primer i cinquè de Primària al Passeig Marítim. La trobada ha servit per tancar el projecte de dansa a les escoles, en què durant tot el curs els alumnes aprenen algunes de les danses tradicionals a l'escola i aquest divendres les han mostrat davant de la resta de companys i diversos espectadors que s'han acostat al passeig.

Des de l'esbart han avançat que de cara al curs vinent (la sisena edició que es farà) preveuen incorporar-hi els alumnes de sisè de primària i fer ballar els mestres. Tot plegat portaria a reunir unes 2.000 persones en total.

Amb l'objectiu de fomentar la dansa tradicional a les aules, l'esbart dansaire Joaquim Ruyra de Blanes va començar fa uns anys un projecte titulat Dansa a les escoles. En ell es donava formació als mestres de música i educació física dels centres de primària per tal de mostrar-los com ballar les danses tradicionals. També els van oferir un projecte pedagògic i comptaven amb persones de referència amb qui compartir dubtes. El president de l'esbart, Marc Coll, explica que des de l'esbart ofereixen "totes les eines" perquè la dansa tradicional entri a les escoles.

El punt i final del projecte es fa a cap a finals de curs amb una sessió matinal al passeig marítim en què totes les escoles que participen en el projecte es reuneixen per ballar conjuntament unes danses determinades. Fins ara, el projecte es treballava amb els alumnes de primer fins a quart de primària. Aquest curs, però, el projecte s'ha estès a cinquè.

Balls de festes majors

Aquest divendres al matí, el passeig marítim de Blanes ha acollit la cloenda del projecte d'aquest any amb uns 1.800 alumnes de les escoles del municipi. Cada curs ballava una dansa concreta i al final tots junts han fet el ball pla de Blanes i el toca anar a córrer, dues danses que cada any es ballen per la festa major de Santa Anna del municipi.

Marc Coll ha insistit que en aquest projecte es treballen algunes de les danses que "formen part de les festes majors" per introduir als infants en el món de la cultura popular. Per això durant tot el curs els mestres treballen amb els alumnes "el moviment, la coreografia, la música i la història popular" d'una dansa i a final de curs es balla davant de tothom al ritme d'una cobla actualitzada que interpreta en directe les melodies.

El president de l'esbart assegura que la cloenda és "una festa" per celebrar "la implicació" del professorat de música i educació física que han treballat durant tot el curs les danses amb els infants. "L'important és que es balli a les escoles, tan alumnes com mestres", ha afegir Coll.

Alumnes de sisè i professors

De cara a l'any vinent, l'esbart ja es planteja incorporar un curs més en el projecte, els alumnes de sisè. Durant els primers quatre anys el projecte es limitava als alumnes de primer i segon cicle de primària però aquest any ja s'hi han sumat els de cinquè i l'any vinent volen "tancar el cercle" amb els de sisè. Això podria portar que hi hagués unes 2.000 alumnes ballant al passeig marítim.

Per altra banda, Marc Coll també ha assegurat que volen fer un ball específicament per a professors de cara al proper curs. Durant la jornada de cloenda, molts d'ells es dediquen "a controlar" que els alumnes estiguin amb la posició correcta i que facin els passos que toquen, però des de l'esbart volen que el professorat també "gaudeixi" del projecte ballant igual que fan els infants.