Banyoles recupera l'estanyol del Pim-Pom

Els treballs han consistit en retirar l'asfalt de la zona i els elements artificials i integrar-lo als aiguamolls de l'hort del Castell

L'entorn de l'Estany de Banyoles ha guanyat un nou espai d'interès natural amb la recuperació de l'estanyol del Pim-Pom i la riera del Marquès, que en recull les aigües sortints. Fins ara, aquest estanyol es trobava a la finca del càmping El Llac i estava totalment artificialitzat amb un vial asfaltat i animals domèstics.

Ara s'ha fet un nou tancat per integrar-lo als aiguamolls de l'hort del Castell, s'ha restaurat l'entorn amb vegetació autòctona i s'ha dragat la llera de la riera que tenia problemes per desaiguar. Els treballs han anat a càrrec del Centre Especial de Treball COIET amb un cost de prop de 34.800 euros, procedents en bona part d'un conveni entre la Diputació de Girona i 'la Caixa'.

L'estanyol del Pim-Pom fa uns 800 metres quadrats, és de titularitat pública i forma part del bé comunal de l'Estany de Banyoles. L'any 2002, els propietaris del càmping El Llac van acordar cedir a l'Ajuntament de Porqueres els terrenys on es troba l'estanyol, fins ara inclòs dins el tancat de les seves instal·lacions. A partir de llavors, es va començar a idear un projecte de recuperació que ha culminat aquest març.

Els interessats en visitar aquest nou espai d'interès natural han d'accedir-hi a través de l'entrada del càmping. Els treballs han consistit en retirar l'asfalt del vial que hi havia a tocar de l'estanyol i arrencar la vegetació que no era autòctona i substituir-la per arbustos i plantes com ara el lliri groc i el jonc boval. També s'han tret els animals domèstics que serveien d'atractiu per als usuaris del càmping i s'ha fet un nou tancat al voltant de l'estanyol. D'aquesta manera, ha passat a integrar-se al sector de l'hort del Castell i a la riera del Marquès, de forma que s'ha donat continuïtat a aquesta zona humida.

De forma paral·lela, també s'ha dragat la llera d'aquesta riera que acumulava sediments en alguns trams, de manera que en períodes de pluges intenses l'aigua sortia del cabal i inundava els terrenys adjacents. Així, s'han retirat els arbres morts i s'ha desbrossat la vegetació de ribera amb l'objectiu de retornar l'aspecte natural d'una zona que havia quedat completament integrada en un entorn urbà.

La recuperació d'un espai amb treballadors amb risc d'exclusió

Aquest projectes ha permès recuperar una zona natural inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i al mateix temps millorar la conservació d'espècies d'interès, com ara les alberedes i les salzedes i animals com ara els cargols 'Vertigo moulinsana' i 'Vertigo aungustior' o la tortuga d'estanyol.

Per altra banda, també té una vessant social, ja que les feines que s'hi han fet han anat a càrrec de sis treballadors amb risc d'exclusió social procedents del Centre Especial de Treball COIET de Banyoles.

Cinc projectes de recuperació del medi

Els treballs han suposat un cost de 34.798 euros, dels quals 20.000 euros s'han aconseguit a través del conveni de col·laboració entre 'la Caixa' i la Diputació de Girona, i la resta del Consorci de l'Estany. Aquesta actuació culmina una etapa endegada l'any 2007 amb un total de cinc projectes de recuperació d'espais públics i espècies autòctones al llarg del perímetre de l'Estany de Banyoles. Segons ha explicat el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, s'hi han destinat un total de 170.000 euros i confien que es faran noves actuacions en un futur.

Per la seva banda, el president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, ha assenyalat que aquest estanyol és una zona "d'alt valor natural" que suposarà un nou atractiu per als visitants.