L'arquitecta Assumpció Puig es presenta a les primàries per ser l'alcaldable de JxCat a Girona

Es fixa per objectiu "treballar al servei de les persones, la millora del dia a dia dels barris i el futur de la ciutat"

Arquitecta, casada, mare de dos fills i avia de dos nets, Assumpció Puig (1954) es perfila com la nova cap de llista de JxCat a l'Ajuntament de Girona per a les municipals del 2023. Poques hores després que Madrenas anunciés que no optaria a la reelecció, Puig ha enviat una carta a la militància per fer-los saber que ha decidit fer el pas d'encapçalar la candidatura.

A la missiva, l'arquitecta recorda que va néixer al carrer de l'Argenteria, "al cor del Barri Vell", on els seus pares hi tenien una confiteria, i que es va criar "en un entorn familiar on el comerç local i la relació entre veïns eren la raó de ser de la comunitat". Com a arquitecta, ha exercit 38 anys a la ciutat, participant en "la transformació" de Girona de les últimes dècades.

"He viscut de primera mà els canvis i conec la realitat de la ciutat", explica. Des del 2018, Puig és també la primera degana del COAC, un càrrec que cedirà aquest proper mes de juny. Però que li ha donat experiència, explica, per "tenir una visió àmplia del país i un contacte directe amb les institucions, tant nacionals com internacionals".

"És a partir d'aquesta experiència i perspectiva del barri, la ciutat i el país que em disposo a fer un pas endavant", diu en referència a la seva candidatura. Assumpció Puig explica que compta amb l'aval tant de l'actual alcaldessa com de l'expresident Carles Puigdemont. "Hem parlat sobre la ciutat i com Girona pot esdevenir motor del canvi que li cal al país; tots dos m'han encoratjat i m'han donat tot el suport", explica a la carta.

L'arquitecta, que es declara simpatitzant de JxCat, explica que se sent afí al projecte de Junts perquè "és un partit diferent, amb tota l'ambició d'explorar noves formes de fer política útils als reptes emergents d'avui, que cerca la millora de la qualitat de vida de les persones i que, sense defallir, treballa per assolir la independència de Catalunya".

"Al servei de les persones"

A la carta que ha enviat a la militància, Assumpció Puig es mostra "convençuda" que la seva trajectòria professional l'avala "per liderar el nou projecte de la ciutat". Explica que el seu "objectiu" és treballar "al servei de les persones, en la millora del dia a dia dels barris i pel futur de la ciutat". "Estic convençuda que el segle XXI és el segle de les ciutats", afirma.

"Les ciutats han pres la davantera i Girona també ho ha de fer, ha de ser el motor de transformació de la seva àrea urbana, de les comarques veïnes i, per descomptat, de Catalunya", diu a l'escrit. L'arquitecta gironina explica que cal ser "disruptius" a l'hora de bastir un "projecte il·lusionant i de futur", però tampoc oblida que "abans i d'immediat" s'han de resoldre "reptes urgents", entre els quals hi situa la sostenibilitat social i climàtica.

"La situació geopolítica global, la crisi econòmic i l'augment de preus, l'amenaça climàtica, la pandèmia i la guerra a Ucraïna ens obliguen a donar resposta i a treballar per revertir les grans desigualtats econòmiques que ara veiem com mai", diu a la carta. "La manca d'habitatge assequible per totes les escales socials i generacionals és un problema greu que necessita d'accions immediates, i que serà una de les prioritats, així com les polítiques enfront la violència de gènere, la seguretat i la promoció econòmica", afegeix a la missiva enviada a la militància de JxCat.

"Accions concretes i poques paraules"

Assumpció Puig, que aposta per una política "d'accions concretes i poques paraules", assegura que Girona té "uns grans actius" que cal "apressar i, sobretot, impulsar" des de la política municipal. I en concret, hi esmenta el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, les empreses "punteres en tecnologia i recerca", la cultura i "el ric patrimoni", el comerç i l'hostaleria, l'esport i, ara, precisa, "el nou Trueta i el campus de salut".

L'arquitecta subratlla que cal impulsar "el talent" que hi ha dins tots aquests sectors, sense oblidar-se de "l'actiu més important" de la ciutat: "Els seus ciutadans, les persones que hi habiten, les que hi treballen i les que en gaudeixen". "La ciutat és el nostre dret, però també el nostre deure; Girona és la ciutat més ben comunicada de Catalunya amb Europa, som la seva porta d'entrada i ha estat històricament terra de pas", assegura Puig. "M'estimo aquesta ciutat i somio en transformar-la per convertir-la en una de les ciutats referents d'Europa", afirma.

I dirigint-se a la militància i simpatitzants de JxCat, els demana fer-li "confiança". "Però sobretot, us demano que sigueu al meu costat per continuar governant a partir del 2023, anant més enllà, fent realitat, Junts, els nostres somnis per a Girona i per a Catalunya", conclou.

JxCat va obrir ahir el procés de primàries per a escollir la persona que encapçalarà la candidatura a l'alcaldia de Girona. El termini per presentar-s'hi s'acaba aquest dijous. Assumpció Puig ha fet pública la