Castelló d'Empúries assumirà la neteja, vigilància i manteniment de la marina

L'acord es farà efectiu el 2014 i s'aplicarà als 40kms de canals

Empuriabrava.- La Generalitat i l'Ajuntament de Castelló d'Empúries han rubricat un acord segons el qual se cedeix al consistori una part de la gestió de la marina d'Empuriabrava que actualment és de la concessionària a partir del gener del 2014. Concretament, l'Ajuntament assumirà les tasques de neteja, vigilància i manteniment dels més de 40 quilòmetres de canals navegables i crearà una nova taxa per fer front a les despeses i futures inversions que hauran de pagar els usuaris. Aquest canvi de model compta amb el vist-i-plau de la concessionària, segons el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, que ha emplaçat totes les parts a treballar amb responsabilitat perquè aquest "full de ruta" es compleixi.

Durant els pròxims dotze mesos, s'hauran de seguir un seguit de passos legals per poder fer efectiu aquest canvi en la gestió. La Generalitat haurà d'adaptar la concessió per poder fer cedir aquestes noves tasques a l'Ajuntament. Aquesta delegació de competències per part del Govern està contemplada a l'apartat 2 de l'article 22 del Reglament de Marines Interiors de Catalunya aprovat l'any 2005. Des de la Generalitat, s'ha subratllat que aquest traspàs s'ha de fer amb l'acord previ de la concessionària (Port Empuriabrava) i que en cap cas es preveu una compensació per la pèrdua de competències ni tampoc que l'Ajuntament li reclami diners per la falta d'inversió a les instal·lacions i la "deixadesa" que vénen denunciant des de fa anys.

L'Ajuntament, per la seva banda, haurà d'aprovar una ordenança per poder cobrar als usuaris la nova taxa i fer front a les despeses en els àmbits de neteja, seguretat i manteniment. En aquest sentit, està previst que prèviament l'Ajuntament faci un estudi dels costos i les inversions més urgents per poder calcular el cànon a pagar. També s'haurà d'establir quins són els usuaris directes i indirectes de la marina.

També es crea una comissió rectora, formada per Ajuntament i Generalitat, que seguirà tot el procés de prop, com és la creació d'un nou ens que gestionarà aquests àmbits. Des de l'Ajuntament, s'ha reiterat que aquest organisme també comptarà amb la representació dels propietaris perquè puguin dir la seva en la gestió del dia a dia.

Les dues administracions han coincidit a dir que aquest acord suposarà un abans i un després en la gestió de la marina, que necessitava un model diferent a la resta de ports catalans per les seves especificitats. També han recordat que el territori ho venia reclamant des de fa 40 anys. El principal objectiu, ha assenyalat el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, és millorar en la seva gestió i també fer-ho rendible econòmicament.

Arribar fins aquí "no ha estat fàcil", segons el mateix Font, que ha assenyalat que complir aquest "full de ruta" dependrà de la "voluntat" de totes les parts implicades -Ajuntament, Generalitat i concessionària-, i ha apel·lat a actuar amb responsabilitat. Si no s'aconsegueix, ha dit el secretari de Territori, hauran fracassat "els molts intents" que s'han vingut fent fins a dia d'avui.

Una patrulla policial vigilarà els canals aquest estiu

En matèria de seguretat, la Generalitat es reserva la inspecció directa de la marina però l'acord contempla la possibilitat de delegar al consistori determinades funcions en matèria policial i inspecció. Així, l'alcalde ha anunciat que aquest estiu ja es podrà comptar amb una patrulla mixta -formada per agents de Mossos d'Esquadra i Policia Local- que recorrerà els canals i que ja tenen l'embarcació per fer-ho. L'any passat ja es va anunciar però no es va poder posar en marxa.

Preocupació pel cobrament de la nova taxa

La signatura de l'acord s'ha fet aquest dilluns al Centre Cívic Empuriabrava, en un acte obert al públic que ha estat seguit amb molt d'interès pels propietaris que a partir de l'any que ve hauran de pagar aquesta nova taxa a l'Ajuntament.

Alguns dels assistents s'han interessat per saber si es pot arribar a donar el cas que la concessionària i l'Ajuntament reclamin una taxa diferent i per tant que hagin de pagar per partida doble, un fet que l'alcalde ha negat rotundament. "No es pot cobrar dues vegades per un mateix fet imposable", ha afegit el mateix secretari de Territori i Mobilitat. A més, la concessionària també haurà de pagar pels serveis de neteja, seguretat i vigilància dels 798 amarradors que té a l'àrea portuària.

Des de fa tres mesos, Port Empuriabrava ha bloquejat 55 amarradors perquè els seus propietaris no paguen les quotes de manteniment que tenen com a usuaris. Una mesura que la Generalitat reconeix que és legal segons la normativa vigent i que aquest pagament es pot continuar exigint tot i que, segons paraules de Ricard Font, no ho aconsellen tenint en compte que ara s'obre un període de negociacions per tancar aquest canvi de model de gestió. L'Ajuntament, per la seva banda, ja va mostrar les seves reticències davant aquesta mesura de pressió, un fet que va tensar encara més la relació que hi ha amb la concessionària.

Una "bona solució"

Per la seva banda, el president de la Comunitat d'Usuaris de la Marina d'Empuriabrava, Narcís Ferrer, ha valorat aquest acord com a una "bona solució" que els ha de permetre "veure la llum" i acabar amb les incerteses que pateixen, ha dit aquest dilluns. Aquesta comunitat es va constituir l'any passat en compliment del reglament de les Marines Interiors i té inscrits a la meitat dels propietaris dels 4.592 amarradors que hi ha en total.