El temporal beneficia els conreus de cereals i farratges

El sindicat d'Unió de Pagesos destaca que només alguns camps propers al riu Muga i Ter han patit danys menors

Les fortes pluges que van caure fa uns dies han beneficiat especialment els conreus de cereals i farratges de les comarques gironines. El sindicat Unió de Pagesos ressalta que el temporal només ha causat alguns danys menors en determinats caps propers al riu Muga i al final del riu Ter que es van inundar. "Les pluges han caigut en un moment idoni perquè les plantes no han patit tant estrès perquè estava sent un hivern molt sec", ha explicat el coordinador territorial del sindicat agrari a Girona, Xavier Frigola.

Des d'Unió de Pagesos asseguren que tenen bons pronòstics per aquest any però que la collita "no està assegurada" i que fa falta esperar uns mesos més. Segons Frigola, abans del temporal de la setmana passada, les plantes i els conreus estaven sota mínims per la poca quantitat d'aigua que havia caigut durant els dies d'hivern. "Potser els conreus llenyosos o els arbres fruiters no ho notaven tant però els cereals s'estaven ressentint. No teníem constància d'un hivern tant sec des fa anys", ha assegurat.

En aquesta línia, el coordinador territorial destaca que els beneficis que ha aportat el temporal compensen els petits danys que les inundacions van causar en alguns terrenys. "Encara no tenim quantificades les pèrdues però sabem que les fortes pluges van fer créixer molt els rius i en alguns punts determinats del riu Muga i a la zona del baix Ter, el cabal es va desbordar i els rius van inundar camps i terrenys", ha assenyalat. Segons Frigola, aquests petits danys no són greus i els desperfectes es podran arreglar amb poc temps.

"L'aigua va arribar en el moment correcte perquè les plantes primerenques estaven formant les espigues i així no han patit estrès. Pel que fa a les sembres tardanes, les pluges han ajudat a que en alguns punts on no havien nascut les plantes, ara naixeran", ha comentat el coordinador territorial. Tot i aquests bons pronòstics, el sindicat d'Unió de Pagesos té clar que és necessari que plogui més i ressalten que "la collita d'enguany no està assegurada". "Encara és molt aviat per dir-ho, pel que fa al cereal sabrem si serà un bon any al mes d'abril", ha comentat.

D'altra banda, Frigola s'ha alegrat per l'augment dels embassaments gironins que, segons ell, permetran mantenir una bona campanya de rec durant l'estiu. "Sabem que el pantà de Boadella es troba en un estat òptim", ha conclòs.