Forallac demana a la Generalitat que aturi el projecte de la planta de residus

Unes 250 persones, gran part veïns de l'Empordà, han participat en aquesta segona manifestació

Unes 250 persones han participat aquest diumenge en la segona manifestació organitzada per l'entitat ecologista SOS Empordanet en contra de la instal·lació d'una macroplanta de tractament de residus i una incineradora al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià a Forallac (Baix Empordà). Els manifestants han mostrat la seva "indignació" i han reclamat a la Generalitat que es pronunciï al respecte i tombi el projecte que compta amb l'aprovació del consistori. "És indignant i vergonyós que el Govern no digui res quan tothom sap que farà malbé tot el territori", ha denunciat una de les portaveus de l'entitat, Lola Arpa.

Els manifestants asseguren que no deixaran de lluitar fins aturar-ho. L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va donar el vistiplau a la instal·lació d'aquesta macroplanta el passat 21 de maig del 2012 en el ple municipal. El projecte inclou cinc naus de formigó amb 5.000 metres quadrats de superfície que servirien per a la tria, compactació i trituració de residus. En aquest espai s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris.

En principi, es calcula que les instal·lacions tindrien la capacitat de tractar 100.000 tones de deixalles per any. A més de la macroplanta, el grup Servitransfer -propietari de l'actual deixalleria de Forallac- també voldria construir una incineradora en una següent fase, segons asseguren els ecologistes.

Els ecologistes, manifestants i veïns de Forallac asseguren que la macroplanta "destruirà" el medi ambient de la zona, el turisme, el jaciment ibèric i afectarà a la salut dels veïns. "Els fums contaminants que desprèn la incineradora poden arribar a uns 25 o 45 quilòmetres al voltant, depenent del vent, i són molt perjudicials", ha assegurat Arpa. Segons la portaveu, gran part dels manifestants que han participat en l'acte de protesta d'aquest diumenge s'han mostrat "indignats" per la desinformació que tenien sobre el projecte i el poc ressò que aquesta macroplanta ha tingut en altres consistoris de la comarca.

"Per sort estan sortint moltes associacions petites que estan lluitant per tombar el projecte", ha afirmat Arpa. Tant els manifestants com l'entitat han criticat la posició del Govern de la Generalitat que no s'ha "interessat" pel projecte. "És vergonyós que ningú es pronunciï al respecte", ha afegit la portaveu. En aquest sentit, l'entitat ecologista SOS Empordanet es reunirà demà amb la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, per parlar sobre aquest projecte. "És indignant que es vagin passant la pilota i esperem que la Generalitat ens doni la raó i aturi el projecte tant pel tema cultural com per l'afectació al medi ambient", ha assenyalat la portaveu.

Arpa ha explicat que els veïns tenen clar que no deixaran de lluitar fins que el projecte estigui aparcat definitivament. "Arribarem a les màximes instàncies, ja sigui per la via penal", ha afegit. La protesta d'aquest diumenge és la segona manifestació que convoca l'entitat ecologista en dos mesos. En principi, aquests actes formen part d'un conjunt de mobilitzacions que anirà fent la plataforma mentre no s'aturi el projecte.