Acció Climàtica destinarà 15 MEUR en tres anys per millorar camins rurals de més de 600 municipis

És la inversió més important en aquest àmbit impulsada pel Departament en els darrers anys

El Departament d'Acció Climàtica destinarà 15 MEUR en els pròxims tres anys per millorar camins rurals de més de 600 municipis. Es tracta de la línia d'ajuts més important que ha impulsat el Departament en aquest àmbit.

Se'n beneficiaran els consells comarcals i els ajuntaments de comarques de muntanya. També els municipis de menys de 100 habitants per quilometres quadrats, i els considerats de muntanya per la seva orografia. Per rebre'ls, cap dels municipis pot superar els 5.000 habitants i, com a màxim, pot obtenir 140.000 euros. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que l'objectiu és garantir l'accés i la mobilitat arreu del país, i evitar el despoblament "tan com sigui possible" per garantir la cohesió territorial.

De les 42 comarques que té Catalunya, 22 són rurals i representen el 58,8% de la superfície del país i el 7,9% de la població. És precisament en aquestes comarques on aniran destinats els ajuts anunciats per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Es tracta de la inversió més important que s'ha fet en aquest àmbit en els darrers anys.

L'objectiu és garantir la viabilitat de les infraestructures i afavorir la mobilitat arreu del país per evitar, "tan com sigui possible", el despoblament. En aquest sentit, la consellera ha reivindicat els camins rurals com "una autèntica xarxa capil·lar i transversal que articula el territori i que també vehicula una part important de l'accés als serveis bàsics, l'activitat social, agrària i econòmica".

Segons Jordà, la mesura, que s'emmarca dins de l'Agenda Rural, és una manera de "muscular" l'aposta del Govern pel desenvolupament rural. "La mobilitat és un dret que hem de tenir tots els ciutadans", ha afegit.

Els ajuts es destinaran principalment a la realització de les obres per a l'ampliació, i la millora i l'adequació de camins rurals que ja han complert el seu període de vida útil o tenen un greu deteriorament estructural que n'afecta la seguretat viària. També s'inclouen les actuacions puntuals de millora per a la seguretat del camí, com ara estabilització de talussos, modificació del traçat, instal·lació de tanques de protecció o senyalització i pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats. Els municipis podran optar, com a màxim, a ajuts de 140.000 euros.