Mig miler de persones assisteixen al macro concert contra el parc eòlic marí de Roses

Més d'una vintena de grups han participat d'aquest esdeveniment a l'Escala

El macro concert gratuït que sota el lema “La Mar és vida” s’ha organitzat aquesta tarda a la plaça de l’Univers de l’Escala (Alt Empordà) contra el parc eòlic marí del Golf de Roses ha aplegat unes 500 persones en el moment de l’inici segons els organitzadors.

L’acte està previst que s’allargui fins la matinada. Està organitzat per  la IAEDEN-Salvem l’Empordà, SOS Costa Brava, l’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l’Escala-Empúries, i l’Entesa de l’Escala-Debat Constituent,  en col.laboració amb el músic Ramon Manent.

Després de la gran manifestació de fa un any, també a l’Escala, amb el lema “Renovables sí però no pas així”, l’acte d’aquest dissabte s’ha emmarcat en la nova campanya d’accions de les entitats per promoure una reflexió crítica al voltant de la transició energètica a Catalunya.

El macro concert  ha reivindica la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s’ha projectat el parc eòlic marí en un entorn on existeixen vuit àrees de protecció i conservació del medi natural. Cal recordar que recentment la Unió Europea va suggerir examinar si el parc eòlic marí podria afectar un espai natural proper que forma part de la Xarxa europea Natura 2000 encara que quedi fora de l’àrea protegida.

Macro concert

El concert ha començat a les 7 de la tarda i  s’allargarà fins  la matinada. Compta amb la participació de més d’una vintena d’artistes i grups musicals:  Enric Casasses; Josep Tero; Neus Mar; Oreig de Mar; Quarts de Tres; Samuel Arderiu; Tres de Ronda; Xavier Marcos; Ballaveu; La Vella Lola; Mª Antònia Pujol; Mapa; Marcel Casellas i Alfons Rojo; Jaume Arnella; Entredós; Jaume Comas; Jaume Ibars; Adri Dilmé, Alenaires; Arjau Arrels Escalenques; Artur Gaya i Sergi Trenzano; Carme Callol; Chicho i Dolors; Corrandes son Corrandes; Eduard Cases i Teresa Tarrida.

Les actuacions musicals s’han anat intercalant amb diferents parlaments  i també amb petits vídeos que han fet arribar artistes que no han pogut assistir-hi però que hi donen suport com Lluís Llach , Salvador Escribà de la Salseta del Poble Sec,  o Alidé Sans de la Val d’Aran que acaba de publicar un video-cançó de suport a la plataforma Stop JJOO d’hivern. L’acte ha estat conduit per Cristina Cantal, de Ràdio l’Escala, i Lluís Benejam, de la IAEDEN-Salvem l’Emporda.

Els organitzadors de la jornada han fet una valoració molt posisitva ja que ha servit per mostrar, un cop més, el rebuig del territori al macro parc eòlic marí.
El portaveu de la plataforma Stop Macro parc eòlic marí, Jordi Ponjoan, ha reclamat al Govern central que aturi el macro projecte pels grans impactes que provocarà en una zona que, segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya; i a la Generalitat li ha demanat que escolti la veu del territori que rebutja  el macro projecte  perquè representa un model de transició energètica basat en la producció d’energia centralitzada i en els oligopolis. Ponjoan s’ha mostrat molt satisfet per la resposta ciutadana a la jornada d’avui, tant al debat com al concert.

Debat

El debat “El model  per a la transició energètica a Catalunya”, que s’ha dut a terme a les  12 del migdia,  ha omplert la sala del CER de l’Escala. Ha comptat amb la participació del doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel; el doctor en Ciències Biològiques i investigador del CSIC, Ferran Vallespinós; i l’ambiontòloga i coordinadora de l’àrea tècnica de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, Marta Ball-llosera.

Tant els ponents com el públic que ha intervingut han posat de manifest la gran preocupació pels impactes del macroparc i del model de transició energètica que representa. Ball.llosera ha insistit en que “és fonamental fer una transició energètica sense destruir la biodivesitat”. “No podem despullar un sant per vestir-ne un altre” ha dit, Turiel ha reclamat que hi hagi debat perquè són decidions importants i que s’escolti als experts i a la ciutadania i ha afirmat que “s’està aplicant la mateixa lògica de sempre però amb renovables massives i causant més impacte del que realment es vol reconeixer”. I Vallespinós ha assegurat que “l’Empordà és un lloc únic amb una biodiversitat especial que cal preservar”

El macro concert d’aquest dissabte és el tret de sortida d’un seguit d’accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d’obres d’art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el parc eòlic marí.

La nova campanya d’accions contra el parc eòlic  marí arriba en un moment clau ja que s’espera que en breu s’aprovi el nou Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim ( POEM) que podria acabar amb la figura de “zona d’exclusió per a l’eòlic marina” que regeix actualment a l’àrea afectada.