Verges viu sota la pluja un Dijous Sant més amb la dansa de la mort com a protagonista

Per segon any consecutiu Lluís Llach s'ha encarregat de la direcció

  • El públic ha hagut de fer ús del paraigües en nombroses ocasions © ACN
    El públic ha hagut de fer ús del paraigües en nombroses ocasions © ACN
  • La dansa de la mort, pels carrers de Verges © ACN
    La dansa de la mort, pels carrers de Verges © ACN
La pluja ha estat a punt d'aigualir la que és, sense dubte, una de les cites més destacades de la Setmana Santa catalana. Els veïns de Verges, en massa, treballen durant tot l'any per convertir la seva petita vila en escenari dels darrers episodis de la vida i mort de Jesús. Per segon any consecutiu, el cantautor Lluís Llach s'encarrega de la direcció de la representació dels últims capítols de la passió i mort de Crist que es fa abans de la processó.

L'espectacle ha començat amb un quart d'hora de retard i, a corredisses, els organitzadors s'han encarregat d'eixugar les cadires situades a la plaça major per tal que els espectadors –com sempre, molts han quedat sense entrada- poguessin veure bé l'espectacle. Ara bé, quan la pluja ha començat a anar a més, el públic s'ha servit de paraigües, barrets i fins i tot plàstics per protegir-se.

El mateix Llach ha estat l'encarregat de pujar a l'escenari per demanar 'disculpes' al públic per les molèsties i per avançar-los que, per motius de seguretat, si la situació continuava haurien d'interrompre l'espectacle. Però el temps ha respectat i, poc a poc, la pluja ha amainat deixant pas a una nit serena. Sobre l'escenari, els actors –tots de Verges- han protagonitzat escenes com l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, la Samaritana, el Sant Sopar o la condemna de Ponç Pilat. Com ja es va poder apreciar l'any anterior, l'entrada de Llach a la direcció de l'espectacle ha aportat riquesa musical i també una renovació en el vestuari i la il·luminació.

Passada la mitjanit, i també amb retard, ha començat la processó pels carrers del poble. No es tracta d'una processó convencional ja que els actors continuen encarnant els seus papers i recreen novament escenes i diàlegs enmig del carrer davant la mirada de centenars de persones. Els carrers abaixen llums, s'encenen les torxes i Verges recrea escenaris de segles passats.

L'estrella de la processó és però la dansa de la mort. Es tracta d'una dansa medieval protagonitzada per cinc esquelets que salten al so d'un tabal, situats en forma de creu, enmig de la foscor i el silenci dels carrers. Una dansa que s'ha mantingut intacta al llarg dels segles.