Els museus Dalí recuperen el 60% dels visitants aquest 2022

L'entitat es marca el 2023 com l'any de la "recuperació plena"

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha aprofitat la reunió del Patronat per passar balanç. Entre gener i març, 76.030 persones han visitat els tres museus Dalí, cosa que en comparació amb el mateix trimestre del 2019, suposa recuperar fins al 60% dels que van rebre abans de la pandèmia.

L'entitat subratlla que, d'aquesta manera, "es confirma una tendència" que permet encarar la recuperació "amb confiança". I que, de fet, també es trasllada als últims resultats econòmics.

Perquè després de registrar més de 3 MEUR de pèrdues durant el 2020, l'any en què va esclatar la covid-19, la Fundació ha tancat l'exercici 2021 amb un excedent de 821.000 euros. Entre d'altres, després d'haver aplicat una reducció "dràstica" de la despesa arran de la pandèmia (que va suposar passar dels 12,3 MEUR del 2019 als 6,76 de l'any passat).

La Fundació Gala-Salvador Dalí destaca que aquesta política "rigorosa" -que no ha oblidat el manteniment i les inversions als tres museus- s'ha traduït en un "impacte positiu", que demostra la "fortalesa econòmica" de l'entitat. "És la millor garantia per preservar la independència de la institució i aconseguir uns excedents que li permetin dur a terme, en els propers anys, ambiciosos programes artístics i culturals", recull l'entitat.

Durant la reunió del Patronat, la fundació també ha valorat "la contribució decisiva" que ha fet la plantilla a l'hora de superar les dificultats derivades per la pandèmia. Per una banda, "la corresponsabilitat i l'esforç" del personal; i per l'altra, les renúncies salarials que van acceptar els seus directius.

Menys russos i turistes de l'est d'Europa

Tot i la recuperació, però, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader, ha admès que estan lluny de les xifres del 2019 i que això s'explica per diversos motius. Per una banda, cal tenir en compte que fa mesos que els museus obren a mig gas i que s'han perdut grups importants durant tot el 2021 com ara els estudiants i les visites de grups. A tot això, però, cal afegir-hi el clar descens de turistes de nacionalitats com la russa, que l'any 2019 van sumar 108.000 visitants. També han notat un descens de turistes italians, alemanys i de països de l'est com Polònia o Hongria.

Mercader ha dit que caldrà esperar a veure com evolucionen les coses però que tenen clar que serà difícil "tornar" a xifres com les del 2019, quan van tenir 1,1 milions de visitants. "Hem de veure com som capaços, amb els canvis d'organització que hem fet, d'afrontar sense grans riscos aquesta davallada del voltant del 40%", ha dit.

Nou director general

D'altra banda, el president de la Fundació, Jordi Mercader, ha anunciat que s'ha dut a terme una reorganització interna amb l'objectiu de "millorar el funcionament i l'eficàcia" dels equips de l'entitat. Com a part d'aquesta reestructuració, l'entitat ha creat la figura de director general de la Fundació, i ha nomenat Fèlix Roca per ocupar el càrrec. A més, també s'incorporen Leonora Aixas com a directora comercial i Carme Ruiz com a sotsdirectora d'exposicions i col·leccions.

Durant la reunió, el Patronat també s'ha compromès a impulsar el sistema de governança, aprovat fa poc, per complir els objectius de transparència i rendiment de comptes. En aquest sentit, la Fundació Gala-Salvador Dalí incorporarà a la web institucional el seu informe de Govern Corporatiu, en paral·lel a la publicació dels comptes del 2021.

"Plena recuperació" al 2023

Segons subratlla l'entitat, les xifres econòmiques i de visitants han de permetre que al 2023 la Fundació recuperi "plenament" tots els seus programes. Tant pel què fa a la gestió dels tres museus, com a la celebració d'exposicions (internacionals, tradicionals i immersives) i a la política de conservació i protecció de l'obra daliniana.

La Fundació ha destacat que, dins aquesta nova etapa que ara s'obre, s'impulsarà un programa internacional basat en la tecnologia blochckain, que es presentarà davant la Comissió Europea. Batejat com a Europa Creativa, l'impulsa un consorci internacional liderat per la Fundació Gala-Dalí i que també integren el Museu Rodin i el bufet d'advocats italians CBN & Partners de Milà. El consorci també compta amb el Museu Reina Sofía de Madrid i la Fundació Henry Moore de Leeds com a entitats associades.

El programa té com a eix vertebrador crear estàndards internacionals per a l’estudi i la gestió de l’obra escultòrica mitjançant la tecnologia blockchain. I segons destaca la Fundació, "té una importància particular en la defensa de l’obra tridimensional de Dalí", un dels objectius de l'entitat.

Per últim, la Fundació ja ha avançat una de les exposicions que es podran veure a Figueres l'any que ve. Es tracta de la mostra centrada en l'obra 'El Crist', que s’exhibeix de manera permanent al Museu Kelvingrove de Glasgow, i que es va posposar arran de la pandèmia. Ara, s'ha reprogramat per a la tardor del 2023. L'exposició es farà al Teatre-Museu i s'acompanyarà d’un treball "exhaustiu" del Centre d’Estudis Dalinians i del departament de Conservació i Restauració, a més de l'edició d'un catàleg.