Girona es convertirà en la capital internacional del raonament probatori a finals de maig

La UdG organitza un congrés internacional amb més de 800 inscrits

La Universitat de Girona (UdG) organitza entre el 23 i el 27 de maig la primera edició de la setmana del raonament probatori Michele Taruffo. Es tracta d'una reconversió del congrés internacional que va organitzar la universitat per primera vegada el 2018 i que va tenir una gran acollida en l'àmbit jurídic, ja que es reflexiona sobre com analitzar i tenir en compte les proves dins dels processos judicials.

Ara, la UdG aposta per convertir aquest congrés en tota una setmana d'activitats entre conferències, cursos formatius i tallers. De moment, ja hi ha més de 800 inscrits d'arreu del món. A nivell presencial n'hi haurà uns 500, ja que les inscripcions ja estan tancades però segueixen obertes per aquells que vulguin seguir-lo a distància.

Amb l'objectiu de garantir una justícia més justa la Universitat de Girona (UdG) acull a finals de maig un congrés internacional sobre raonament probatori. La idea és que Girona es converteixi en "el punt de trobada" entre especialistes de l'àmbit jurídic que venen del món acadèmic i també del món professional.

El director de la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, Jordi Ferrer, ha recordat que una vegada els jutges tenen les proves pertinents en un cas cal saber "com analitzar-les". Per això la primera edició de la setmana de raonament probatori Michele Taruffo intentarà millorar els procediments perquè "no hi hagi biaixos entre les parts, en la investigació policial o dels mateixos jutges" durant els processos judicials i així resoldre els casos sabent "què va passar de veritat".

Per altra banda, el congrés internacional també es vol focalitzar en quines proves són suficients com per concloure un cas i no haver de seguir investigant. La idea és que amb aquest congrés es puguin aportar mètodes científics que ajudin a validar els fets que estan provats i que els jutges no tinguin "carta blanca" en fer-ho per garantir el màxim nivell d'independència i justícia.

Tres formats en un sol congrés

Aquest congrés internacional es farà del 23 al 27 de maig entre el Palau de Congressos i la mateixa UdG i es dividirà en tres parts. La primera d'elles serà el format més habitual de congrés en què hi haurà cinc ponències plenàries i dos panells de debat sobre alguns dels temes centrals del raonament probatori. En la segona part d'aquest esdeveniment es faran quatre cursos d'unes quatre hores de durada. Aquests es faran de forma simultània i es podran seguir de forma telemàtica.

L'última part del programa que forma aquest congrés internacional són els 29 workshops que es faran a la Facultat de Dret de la UdG sobre diversos temes d'estudi de la universitat i que es faran durant els dos últims dies de congrés (el 26 i 27 de maig).

De moment ja s'han aconseguit més de 800 inscrits en aquest esdeveniment sobre raonament probatori. Aquest diumenge es tancaven les inscripcions presencials amb més de 500 persones apuntades i ara segueixen obertes les telemàtiques per fer els cursos breus a distància. En aquest format virtual, la UdG compta amb més de 300 inscrits a dia d'avui, tot i que els interessats encara poden apuntar-s'hi.

Una refundació de l'edició del 2018

Aquesta primera setmana destinada al raonament probatori és una refundació del congrés que ja va organitzar la UdG el 2018 basat en aquest mateix concepte. Ara, els organitzadors l'han convertit en una setmana d'activitats per tal de "consolidar" Girona com a capital del raonament probatori. A més, han optat per canviar-li el nom pel de Michele Taruffo en homenatge a un dels que va ser professors visitants de la UdG i que es va morir el 2020.

L'italià va participar activament en totes les investigacions que va obrir la càtedra de la UdG i quan va morir, el professor va deixar a la UdG el seu fons bibliogràfic. Ara es preveu que durant el congrés internacional que portarà el seu nom es faci l'acte de rebuda oficial d'aquest fons.

Es preveu que a partir d'ara cada tres anys Girona aculli aquest congrés internacional per debatre sobre el raonament probatori. La Michele Taruffo Evidence Week va enfocada a dos tipus de públic: per una banda els investigadors acadèmics i per l'altra els especialistes que treballen en l'àmbit jurídic, com ara jutges, defensories o fiscals.

Per aquesta primera edició ja hi ha confirmats 180 ponents de 32 països i 60 institucions associades, entre elles poders judicials de diferents països, associacions acadèmiques o escoles jurídiques.