Sant Joan de les Abadesses reobre els jardins de la Puda després de les obres de rehabilitació

Els treballs han costat poc més de 183.000 euros

Els jardins de la torre de la Puda, de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), ja estan oberts al públic. És així després que els darrers anys s’hi hagin dut a terme obres de jardineria, il·luminació, accessibilitat i seguretat. D’aquesta manera, Sant Joan de les Abadesses augmentarà els punts d’interès paisatgístic al voltant de la zona de l’Horta també amb la millora del paratge de la font d’en Roca, les obres d’adequació del qual pràcticament estan enllestides i que ahir es van poder visitar.

La inauguració dels jardins s’ha dut a terme amb la presència de l’alcalde i conseller comarcal de Promoció econòmica, Ramon Roqué; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer; i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, entre altres personalitats. Pel que fa a Roqué, s’ha mostrat molt content i agraït per l’arribada d’aquest moment, després d’anys de gestions i d’actuacions que permetran que aquests jardins privats llueixin en tot l’esplendor i estiguin a l’abast del gaudi de tothom.

Ha definit aquesta com “la primera trobada de moltes, en aquest indret espectacular”, que s’incorpora a l’extensa oferta de turisme de natura de Sant Joan de les Abadesses.

De la seva banda, Colomer, ha descrit tant els jardins com a la font d’en Roca com uns espais amb “interès històric, cultural i natural”, per la qual cosa és molt important poder-los donar valor i posar-los a l’abast de veïns i visitants. Tot això, en el marc del pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics, finançat per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de la Presidència, i també a través del Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement, dos projectes impulsats i gestionats pel Consell Comarcal del Ripollès.

En la seva intervenció, Albert Castellanos ha aplaudit un conjunt d’iniciatives que s’han pogut realitzar gràcies a la col·laboració de moltes institucions en el marc d’una estratègia per millorar la competitivitat del sector turístic, avançar en la desestacionalització del sector i crear destinacions cada cop més sostenibles.

Els jardins de la Puda

La inauguració dels jardins ha anat precedida per la visita guiada ‘Arbres arrelats’ per la vila, per part de l’alumnat de l’institut escola Mestre Andreu, d’una visita a les obres de la Font d’en Roca per part de l’arquitecte Francesc Fajula, i de l’espectacle ‘La poesia va a la font’, amb de Valentí Maymó. També han participat als actes Andreu Peralta, coneixedor de Joan Mirambell, i Xavier López, biòleg.

Els jardins varen ser adquirits per l’ajuntament l’any 2012 amb la intenció d’obrir-los al públic i convertir-los en un espai de gaudir per a veïns i veïnes i persones que visiten la vila. La torre va ser construïda l'any 1952 com a segona residència de Carmel Casanovas, alcalde de Montgat i els jardins es varen construir l'any 1954 a partir d'un disseny del paisatgista Joan Mirambell, i de l'execució se'n va fer càrrec el jardiner local Antoni Vinuesa. Entre la vegetació que s'ha mantingut i la que s'ha afegit hi ha cedres, xiprers, erables de fulles vermelles, til·lers platejats, faigs de fulles vermelles, boixos, rosers, espígol, farigola, sàlvia, romaní i, fins i tot, maduixeres i nabius. L’import de les actuacions que s’hi ha fet ha ascendit a 191.842,13 euros.

La font d'en Roca

La visita a les obres de reurbanització de l’entorn de la Font d’en Roca s’ha fet pocs dies abans que s’acabin. Es tracta d’un projecte que dona continuïtat i amplia el Parc de la Muralla des del carrer Torre del Saltant fins a la riera de l’Arçamala.

Això aconsegueix una transició entre els darrers edificis de la Vila Vella i la zona natural per on discorre l’afluent del riu Ter. L’actuació també farà accessible un nou espai, un antic hort que va adquirir l’ajuntament entre la muralla de l’Era d’en Serralta i la riera i que, segons alguns estudis, podria pertànyer a un antic molí de guix. S’hi podrà accedir des de prop dels safareigs. Aquestes obres d’adequació ascendeixen a 183.446,78 euros.

L’obertura dels jardins i la reurbanització de la Font d’en Roca coincideixen amb la recuperació de l’espigó, la zona dels horts i la passera que es varen malmetre durant els temporals Gloria i Leslie. Conjuntament, les actuacions donaran continuïtat a tot un projecte per fer valdre i obrir l’espai fluvial entorn del Ter.