El Pati Cultural arrenca demà amb dotze actuacions en tres dies a la Casa de Cultura

En tres dies se celebraran dotze actuacions de diverses disciplines artístiques

Tot està a punt per a l’inici del Pati Cultural 2022, l’esdeveniment que la Diputació de Girona organitza des del 1998 –amb l’únic parèntesi del 2020 a causa de la pandèmia– i que inclou propostes escèniques i musicals dels equipaments estratègics de les comarques gironines, als quals la corporació dona suport al llarg de l’any. 

La programació, que tindrà lloc des de demà, divendres 6 de maig, fins al diumenge 8, concentrarà en aquests tres dies dotze actuacions de diferents disciplines artístiques, com ara la música, el teatre, la dansa, el circ i les arts visuals entre el pati i l’auditori Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Totes les activitats són gratuïtes i no requereixen reserva prèvia. 

La GIO Symphonia, amb l’espectacle Gio Symphonia Quartet: Simfonia núm. 40 de Mozart i Simfonia núm. 5 de Beethoven, serà l’encarregada d’inaugurar aquesta edició. Serà demà a l’auditori Viader (18.30 h), en què el quartet (piano, flauta, violí i violoncel) oferirà versions inèdites per a cambra de dues de les simfonies més rellevants de la història. Abans, el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, en farà l’obertura institucional. 

Enguany, com a novetat, s’ha instaurat un nou horari de nit (21.30h). L’estrenarà l’Escola de Música Moderna de Girona, amb Elèctrica MBB, un espectacle que faran conjuntament amb  alumnes de l’Escola de Música Avançada i So (EUMES) al pati de la Casa de Cultura.

El dissabte, s’hi han programat quatre actuacions. L’Associació Musical Escampillem obrirà la jornada amb l’únic espectacle del matí (11h). Presentarà el Taller de danses tradicionals dels Països Catalans i Occitània. A la tarda, hi haurà un tastet de circ, amb iNSTants de Non Sin Tri (17h), una de les companyies participants en la propera Fira del Circ de la Bisbal, el mes de juliol; un concert de l’orquestra Camerata Penedès, que col·labora amb el cicle Sinèrgic, de música a presons i hospitals (18.30h), i l’energia positiva del duet La Veïna del Costat (21.30h). 

Un diumenge carregat d’activitats 

El Cor de Cambra del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona oferirà a l’auditori Viader (11.00 h) el concert Cants espirituals, centrat en la música sacra del romanticisme per a cor mixt i orgue dels compositors Mendelssohn, Brahms i Rheinberger. Aquest serà el primer d’una sèrie d’actes que la corporació ha organitzat per commemorar els 200 anys de la seva constitució.

Prèviament, haurà pujat a l’escenari del Pati Cultural la Jove Companyia de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà, amb les peces No more mozzarella iKumiai (10h). També hi actuaran tres grups d’El Galliner (I.A.S.T., Cara o creu i Aprendre de lletra), a les 12.00 h; Jaume Barri, de la Fundació Xarxa (17h); la Fundació Òpera Catalunya, amb una reducció de l’òpera Il barbiere de Siviglia, en format concert (18.30h), i la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines, que tancarà l’esdeveniment d’enguany amb Black Music Big Band Junior (21.30h).

En paral·lel, i durant la celebració del Pati Cultural 2022, es projectaran en una pantalla al vestíbul de la Casa de Cultura els millors treballs de fotografia dels alumnes de l’Escola Universitària ERAM, adscrita a la Universitat de Girona. 

Tota la programació i la informació detallada de les diferents activitats es pot consultar a través del web.

Concurs per Instagram 

Coincidint amb el Pati Cultural 2022, la Diputació de Girona ha impulsat el concurs d’Instagram «El teu Pati» per fomentar la participació dels assistents a les activitats i captar l’essència del Pati Cultural des de la perspectiva de l’espectador. 

Hi pot participar tothom qui ho desitgi, etiquetant la Diputació de Girona (@diputaciogirona) i utilitzant les etiquetes #elteupati i #paticultural. Cada concursant pot publicar tantes fotografies com vulgui a través del seu compte personal, sempre que corresponguin al Pati Cultural 2022 i les publiqui durant aquest cap de setmana.

Un jurat escollirà les fotografies guanyadores valorant les imatges dels participants d’acord amb l’objectiu principal del concurs, i el veredicte es farà públic uns dies més tard a través del compte d’Instagram de la corporació. Els premis constaran de productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent i entrades per als principals festivals culturals de les comarques gironines. Podeu consultar els premis en el document adjunt (PDF) de les bases del concurs d’Instagram.