L’augment en el preu dels materials encareix la vivenda un 6%

Analitzem quines són les millors opcions en aquest moment

Després d’un 2020 en què l’activitat econòmica es va reduir moltíssim, incloent la compra-venda de vivendes, el següent any era previsible que aquestes operacions experimentarien un gran increment. És precisament el que va succeir, indicant l’Institut Nacional d’Estadística que l’augment va ser del 34,6%, venent-se en total 565.523 immobles a tota Espanya. En referència al 2022, alguns experts indiquen que la xifra acabarà sent superior, rondant els 750.000.

Desafortunadament per als compradors que optin per una vivenda d’obra nova això suposarà una major despesa. I és que els preus s’han encarit un 6%. Per exemple, si un pis de tres habitacions ubicat al carrer gironí de Santa Eugènia fa vuit mesos costava uns 190.000 euros, ara obligaria a desemborsar més de dos-cents mil.

Matèries primeres més cares que mai

Aquest 6% és elevat, però certament podria ser encara més alt tenint en compte que els materials que s’utilitzen per a fer les construccions s’han encarit moltíssim. De fet, l’increment és superior al percentatge d’augment del preu de la vivenda. En alguns casos s’aproxima al 60%. És a dir, avui dia obtenir les matèries primeres que es necessiten a l’hora de fer una construcció d’obra nova és molt més car en comparació amb un any enrere.

Un clar exemple és el de Porcelanosa, un fabricant que acostuma a estar present en les noves vivendes, ja que dona forma a mobles, revestiments, elements pel quarto de bany, etcètera. Recentment, els responsables d’aquesta empresa han fet unes declaracions en les quals afirmen que es veuran obligats a continuar apujant els seus preus a causa de l’encariment dels materials.

Continuant amb aquest exemple, l’alumini forma part del dia a dia de Porcelanosa. Treballen molt amb aquest material, pel qual és comprensible que hagin hagut d’apujar els preus, concretament una mica menys del deu per cent. De fet, companyies com la que acabem de mencionar no només han d’assumir aquests tipus d’augments, sinó també els que fan referència als costos de tractar amb el material per elaborar el producte final.

Les matèries primeres són més cares que mai sobretot per l’alt preu que s’ha de pagar per fer ús de les energies. Més enllà de l’electricitat de les fàbriques en les quals es tracta amb l’alumini o qualsevol altre material, també ens referim al gas, així com al combustible necessari per dur a terme el transport.

Quan les constructores han de fer front al pagament a empreses com Porcelanosa, l’import final a assumir és considerablement més alt que el de fa vuit mesos. De fet, podria ser superior si cap en cas que aquests tipus de companyies repercutissin el cent per cent dels increments en els seus preus, però són conscients que en cas de fer-ho perdrien molts clients.

Així doncs, havent d’assumir les constructores una pujada dels preus d’aproximadament el deu per cent, els seus projectes també es veuen sotmesos a un increment del cost final. Concretament parlem d’un 6%, una xifra que podria continuar augmentant.

Endarreriments en els terminis

Segons ha declarat Jordi Montero a aquest mitjà, aquesta situació no només està afectant a l'augment dels preus, sinó que en algunes ocasions està provocant l'endarreriment en els terminis d'algunes obres, ja que els fabricants són incapaços de proporcionar els materials a temps. Jordi és un dels responsables de Montero Construccions, una de les empreses empordaneses amb més recorregut en el món de la construcció i les reformes, amb més de 50 anys d'experiència.

De les paraules de Jordi Montero es dedueix que el fet que l’energia sigui tan cara afecta no només als preus que han d’assumir les constructores i posteriorment els clients. Això també passa factura al temps necessari per completar els projectes. Generalment, la gran majoria d’empreses complien en aquest sentit, però la situació avui dia és diferent.

Tant és així que moltes de les constructores s’han acabat veient obligades a parar les seves obres. Vuit de cada deu s’hauran de posposar. Però, ¿què passa amb els pressupostos?

La majoria de constructores que van elaborar uns pressupostos mesos enrere ara es veuen pràcticament incapaces de complir-los, respectant al cent per cent les xifres indicades al document, però el cert és que ho acaben fent per afectar els clients el mínim possible.

¿Un bon moment per a comprar una vivenda?

Tenint en compte que la vivenda és un 6% més cara i que els terminis poden veure’s greument afectats, ¿com és possible que tot i això els experts hagin previst que la xifra de transaccions immobiliàries al llarg de 2022 sigui superior a la de l’any anterior? Un dels principals motius guarda relació amb l’escalada de preus, la qual és d’esperar que vagi a més.

És a dir, comprar una vivenda exigirà un major desemborsament econòmic el 2023 i és probable que els terminis també siguin superiors, el qual està donant peu a què molts compradors optin per fer ara la transacció, evitant mals majors en un futur en forma de preus que serien molt difícils d’assumir.