Fracassa la primera mediació per evitar la vaga indefinida d'escombriaires de Girona

L'aturada s'ha convocat per al 2 de maig, just abans del 'Temps de Flors'

Primera mediació sense acord per evitar la vaga indefinida de recollida d'escombraries i neteja viària a Girona. Avui, Treball ha escoltat els representants del comitè d'empresa per una banda; i per l'altra, els representants de Girona + Neta. La mediació ha durat des de quarts d'onze del matí fins a les vuit del vespre -s'ha fet una pausa per dinar- i ha acabat sense acord.

Aquesta tarda, però, segons expliquen fonts del comitè, les tres seccions que l'integren (UGT, CGT i CCOO) han consensuat una proposta que demà elevaran a l'empresa, quan es reprengui la mediació. Li faran arribar a les onze del matí. Si Girona + Neta l'accepta, s'estarà més a prop de desconvocar la vaga (aleshores, només quedarà que la voti l'assemblea de treballadors).

La proposta del comitè parteix del preacord per al nou conveni que van signar l'empresa i dos dels sindicats que el formen (UGT i la CGT). El tercer sindicat, CCOO, no el va subscriure perquè hi estava en desacord. I de fet, això va ser el preludi del que va passar després, perquè els treballadors també el van rebutjar. I d'aquí es va aprovar fer vaga indefinida a partir del 2 de maig si la situació no es desencallava.

Elevar-lo a l'empresa

Aquesta tarda, però, les tres seccions sindicals han agafat aquell principi d'acord i, partint d'aquell text, hi han incorporat reivindicacions que feia CCOO. N'ha sortit un document consensuat entre el comitè, que serà el que demà al matí es presentarà a FCC i a l'Ajuntament de Girona perquè hi donin el vistiplau.

La plantilla de Girona + Neta està formada per 161 treballadors, gairebé una tercera part dels quals (uns 50) són interins. El preacord per al nou conveni preveia que tota aquesta bossa d'interins passin a ser fixes com a màxim a 31 de desembre del 2024. També recull millores salarials, però el focus del conflicte no és la part econòmica, sinó la social.

Són aspectes més tècnics referits a la contractació de personal, categories laborals o formació professional. Ara, però, CCOO s'ha entès amb els altres dos sindicats, la UGT i CGT, per elevar una proposta consensuada a tres bandes a la direcció de Girona + Neta.

La vaga en la recollida d'escombraries i neteja viària de Girona s'ha convocat a partir de la mitjanit del 2 de maig amb caràcter indefinit. Precisament, si acaba tirant endavant, l'aturada començarà a les portes del 'Temps de Flors', la mostra que porta milers de visitants a la ciutat, i que aquest 2022 recupera el format prepandèmia.