Els escombriaires de Girona convoquen una vaga indefinida a les portes del Temps de Flors

L'Ajuntament es manté obert a negociar un acord i veu "desproporcionat i perjudicial" la protesta

Els treballadors de Girona + Neta han convocat vaga indefinida en la recollida d'escombraries a partir del 2 de maig pel desacord amb el nou conveni. La decisió, presa en assemblea, ha rebut el suport del 57% dels vots. L'aturada indefinida es convoca, precisament, a les portes de 'Temps de Flors' que comença el 7 de maig.

Tot i que l'empresa mixta (formada per Ajuntament i FCC) havia signat un preacord pel nou conveni amb representants del comitè, l'assemblea de treballadors no va avalar-lo. Això, sumat al fet que CCOO rebutja el pacte, ha acabat decantant la balança. L'Ajuntament es manté obert a negociar per arribar a un acord i veu "desproporcionat i perjudicial" per a la ciutat que l'aturada coincideixi amb la mostra floral que atrau milers de visitants.

La convocatòria de vaga arriba després que, durant l'any passat i principis d'aquest 2022, hi hagi hagut desenes de reunions entre empresa i comitè per tancar un nou conveni. Les dues parts, de fet, van arribar a tancar -i signar- un preacord. Aquest pacte, però, només el van avalar dos dels tres sindicats que formen part del comitè (UGT i CGT). El tercer, CCOO, no el va subscriure perquè hi estava en desacord.

Les discrepàncies, segons expliquen fonts del comitè, no es troben tant en aspectes econòmics sinó en la part social. En concret, entre d'altres, són punts que fan referència a la contractació de personal eventual, categories laborals o promoció professional.

La postura de CCOO, però, va acabar essent el preludi del que després es traslladaria a l'assemblea de treballadors. A finals de març, la plantilla va rebutjar el preacord pel nou conveni. I ahir, una nova assemblea de treballadors va avalar tirar endavant una vaga indefinida. A la trobada van assistir-hi 166 treballadors de Girona + Neta.

Després d'exposar l'estat de la situació, es va treure una urna i la plantilla va votar donar suport o no a l'aturada. El 'sí' va rebre el 57% dels vots. En concret, van escollir aquesta butlleta 95 treballadors. N'hi va haver 69 que van votar 'no' i dos més que van abstenir-se.

Per via telemàtica

El president del comitè de Girona + Neta, Carles Casellas, ha explicat que la convocatòria de vaga ja s'ha comunicat a Treball. S'ha entrat per via telemàtica poc abans de les tres de la tarda. A partir d'ara, doncs, serà el Departament qui també farà de mediador en el conflicte.

El president del comitè, que és de la UGT, ha explicat que la negociació del conveni està "totalment congelada", després que CCOO s'oposés al preacord i que, en una trobada a principis d'abril, es demanés a aquest sindicat quina línia volia seguir amb les converses.

Per la seva banda, el representant de CCOO a Girona + Neta, Carlos Casas, ha dit que el sindicat "no signarà res que estigui per sota del conveni anterior", en referència a "rebaixes de qualsevol mena o canvis en la contractació". El comitè d'empresa de Girona + Neta el formen dos representants de la CGT, tres de la UGT i quatre de CCOO.

La vaga en la recollida d'escombraries i neteja viària de Girona s'ha convocat a partir de la mitjanit del 2 de maig amb caràcter indefinit. Precisament, si acaba tirant endavant, l'aturada començarà a les portes del 'Temps de Flors', la mostra que porta milers de visitants a la ciutat, i que aquest 2022 recupera el format prepandèmia.

L'equip de govern, obert a negociar

L'equip de govern de Girona (format per JxCat i ERC) subratlla que manté oberta la negociació amb els sindicats per arribar a un acord amb el nou conveni. "El govern, a través del regidor responsable de l'àrea, Eduard Berloso, està obert a negociar qualsevol dia i a qualsevol hora per arribar a un acord", afirmen en un comunicat.

L'Ajuntament creu que Girona es vegi immersa en una vaga d'escombraries i de neteja per 'Temps de Flors' seria "una mesura desproporcionada i perjudicial per als interessos generals de la ciutat". "Després de dos anys de pandèmia, la prioritat és ara la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball; i a ningú se li escapa la importància que té 'Temps de Flors' per assolir aquests objectius per a bona part del teixit productiu de la ciutat", recull el comunicat.

L'equip de govern també recorda que, "per primera vegada", l'Ajuntament i la "majoria sindical" van arribar a un acord per al nou conveni. "Un acord que garantia l'equilibri entre les necessitats organitzatives de Girona + Neta i les necessitats salarials en el context actual, tenint en compte també els nous reptes davant l'entrada en funcionament del nou contracte de neteja", subratlla l'equip de govern al comunicat.

"Considerem que era una bona acord, i que aconseguia l'equilibri entre els interessos de la ciutadania i els objectius dels treballadors", valoren JxCat i ERC. "Aquesta ha de ser la base de qualsevol renegociació", conclou l'equip de govern de Girona.