El temporal de llevant assetja les comarques gironines

Les previsions indiquen que seguirà plovent en les pròximes hores

  • Estat que presentava el riu Onyar a les deu d'aquest matí © Josep M. Aguirre Font
    Estat que presentava el riu Onyar a les deu d'aquest matí © Josep M. Aguirre Font
  • Temporal de llevant aquest matí a Calella de Palafrugell © Margarida Bonet
    Temporal de llevant aquest matí a Calella de Palafrugell © Margarida Bonet
(Actualitzat 13:36h)

La Direcció General de Protecció Civil ha demanat aquest dimecres extremar les precaucions entorn als rius Ter i Fluvià davant la crescuda dels seus cabals i ha advertit que en les pròximes hores, quan s'esperen encara més ruixats a les comarques gironines, pot haver-hi algun punt amb "cert risc" puntual de desbordament". El subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha explicat que l'augment del cabal afecta principalment en trams dels rius Ter i Fluvià, tot i que també alguns punts de l'Onyar. "Demanem al ciutadà molta precaució en totes les activitats a l'entorn dels rius", ha insistit Delgado, que ha avisat que caldrà seguir l'evolució dels rius al seu pas per zones urbanes i industrials.

Delgado també ha alertat que en punts del litoral tarragoní també s'han produït creiexement en els cabals de les rieres i es pot produir alguna inundació, però en menor mesura que a les comarques de Girona.

El llistat de municipis afectats en què cal evitar guals i apropar-se a les lleres són i que han estat alertats pel Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, són: Espinelves, Sant Hilari Sacalm, Osor, la Cellera de Ter, Anglès, Susqueda, Amer, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre, Verges, Ultramort, Serra de Daró, La Tallada d'Empordà, Fontanilles, Ullà, Gualta i Torroella de Montgrí, Molló, Camprodon, Setcases, Vilallonga de Ter, Llanars, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Queralbs, Castellar de n'Hug, Toses, Planoles, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol, Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora,Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet.

Els municipis afectats per l'avís de crescuda del riu Onyar són Brunyola, Bescanó, Vilobí d'Onyar, Caldes de Malavella, Riudellots de la Selva, Llagostera, Cassà de la Selva, Sant Andreu Salou, Campllong, Fornells de la Selva, Quart i Girona.

També, com a conseqüència de les pluges acumulades fins ara a la capçalera del Fluvià i segons la previsió respecte la continuïtat de les precipitacions en aquesta zona, el cabal del riu Fluvià en tot el tram entre la capçalera i desembocadura ha crescut per sobre de l'habitual i es preveu que es mantingui en aquest nivell durant les properes hores.

Segons el SMC, la previsió respecte la continuïtat de les precipitacions afectarà el cabal del riu Ter en tot el tram entre la Cellera de Ter, la desembocadura i la capçalera del riu Ter, per la qual cosa es preveu que el cabal es mantingui per sobre de l'habitual durant les properes hores, especialment a partir de la confluència del Ter amb la Riera d'Osor a Anglès.


Vídeo cedit per Josep Campmajó
 
Mal estat de la mar

Així mateix, Delgado ha recordat el mal estat de la mar com a conseqüència del temporal de les darreres hores, especialment al litoral de l'Alt i el Baix Empordà, amb onades que superen els 4 metres. Al litoral barceloní, les onades seran d'uns 2,5 metres. Per aquest motiu, Protecció Civil Municipal de l'Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que evitin accedir a les platges i extremin la precaució durant tot el dia. A més, s'ha prohibit accedir als espigons de la platja i d'entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada avui per tot el litoral de la ciutat.

Tancats els accessos al riu Francolí

L'Ajuntament de Tarragona ha comunicat que aquest dimecres al matí ha tancat els accessos al Francolí en previsió de possibles crescudes del curs del riu, així com el tram d'Icomar Torreforta per inundació de la calçada. A és, durant la nit passada s'ha tallat l'accés a la platja Arrabassada per sota el punt de la via del tren.

D'altra banda, hi ha hagut despreniments de pedres d'un mur de l'Hort de l'Arquebisbat, tot i que aquest no correspon a part de la muralla romana.

Pel que fa l'afectació viària, la C-31b, a Salou, hi ha un carril tallat en direcció a Tarragona per presència de bassals a la calçada, motiu pel qual es produeixen retencions d'uns dos quilòmetres, segons el Servei Català de Trànsit.
 
*Si tens més imatges de la crescuda dels rius i les vols veure publicades envia-les a redaccio@aragirona.cat