Salvador Balliu rellevarà Fauria al Consell Comarcal de la Selva

Incrementa la pressió a Josep Valls perquè plegui de conseller per la seva imputació en el cas contra la màfia russa

L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, serà en nou president del Consell Comarcal de la Selva després de la dimissió de Robert Fauria, imputat en el cas Manga. Balliu, que és conseller des del 2011, assumeix el repte conscient que l'ens passa per moments complicats i s'ha marcat com a objectiu que sigui més transparent. Aquest mateix dimarts, el consell ha acordat encarregar diverses auditories externes per analitzar la situació de l'ens i la relació amb l'empresa investigada en l'operació, GRS.

D'altra banda, les pressions a Josep Valls -conseller imputat en el cas contra la màfia russa a Lloret- augmenten i algunes fonts apunten que podria fer pública la renúncia en els propers dies. Robert Fauria va anunciar el passat 22 de febrer que dimitia dels seus càrrecs com a president del Consell Comarcal de la Selva i també d'alcalde de Sant Hilari Sacalm. La decisió la va prendre arran de la seva suposada vinculació amb una trama de corrupció que es lucrava a través d'adjudicacions públiques fraudulentes. La jutgessa del cas, batejat com a 'Operació Manga', li imputa diversos delictes com suborn o tràfic d'influències.

Després de la sortida de Fauria, el govern del consell comarcal -CiU i ERC- ha dipositat la confiança en Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella per primera vegada des del 2011. Balliu va entrar com a conseller sense cartera el mateix 2011 i, un cop va plegar l'alcaldessa d'Amer, Alba Serra, havia d'ocupar les seves atribucions en l'àrea de Benestar i Família. Balliu no ha tingut temps de prendre possessió del càrrec perquè l'afer Manga va alterar la normalitat del consell comarcal.

Balliu reconeix que no arriba a la presidència en el millor moment per a l'ens comarcal però assegura que ho fa amb il·lusió i amb la predisposició de treballar en favor de la transparència. "La situació actual és delicada però estem il·lusionats per tirar les coses endavant, volem ser més transparents i encaminar el consell cap a una altra direcció", ha manifestat.

Buscant data per al ple extraordinari

La presa de possessió de Balliu i la renúncia de Fauria s'oficialitzaran en un ple extraordinari que s'ha de celebrar abans del 19 de març, data fixada per al ple ordinari d'aquest mes. Balliu ha confirmat que s'està acabant de tancar la data per a la convocatòria d'aquesta sessió extraordinària perquè es vol passar pàgina "al més aviat possible".

L'oposició del consell comarcal havia amenaçat amb la convocatòria d'un ple extraordinari precisament per debatre els assumptes de corrupció que han esquitxat alguns treballadors i polítics de l'ens però, finalment, no hi ha hagut entesa suficient i la proposta que s'havia redactat no ha estat signada per tots els grups. En algun moment, fins i tot ERC -al govern- havia participat de les converses però, segons el seu portaveu, Jordi Orobitg, sempre "amb la voluntat d'escoltar tothom" i sens comprometre's per escrit a res.

Mesures de transparència

La junta de govern del consell -amb presència també del futur president, Salvador Balliu- s'ha reunit aquest migdia i ha acordat un seguit de mesures per redreçar el rumb de l'ens. Per una banda, s'ha decidit encarregar una auditoria externa -que revisarà la comptabilitat i també la base de dades- per revisar la relació del consell amb l'empresa investigada en el sí de l'operació Manga, l'empresa GRS, a qui el consell va delegar la recaptació de tributs i multes dels pobles de la Selva. Si l'auditoria detectés irregularitats, es podria rescindir el contracte amb l'empresa.

Una altra de les mesures acordada és la de canviar de lloc de feina aquells treballadors que han estat implicats en la trama, ja sigui perquè se'ls ha citat a declarar o perquè han estat formalment imputats. 
El consell comarcal recorda que el 3 de maig del 2011 va adjudicar el contracte de serveis d'assitència tècnica, suport administratiu i assessorament especialitzat en matèria de gestió tributària i cadastral, recaptació i inspecció a l'empresa GRS Arc Local, el suposat epicentre de la trama corrupta que s'hauria enriquit a través d'adjudiacions públiques fraudulentes.

El govern del consell comarcal ha facultat el gerent perquè contracti l'assessorament jurídic extern necessari per realitzar les accions que han concretat. També serà el gerent qui podrà adoptar mesures organitzatives provisionals mentre duri l'auditoria. Les mesures poden estar relacionades amb els serveis de les àrees i departaments, la mobilitat interna, l'aprovació d'instruccions organitzatives o la delegació de funcions. 

Pressions a l'entorn de Valls

Es dóna el cas que el conseller responsable d'Hisenda i Personal, Josep Valls, està implicat en un altre cas de corrupció. En aquesta ocasió, es tracta de l'operació contra la màfia russa que la Guàrdia Civil va destapar a Lloret de Mar, d'on n'era primer tinent d'alcalde amb el govern de CiU. Després de la seva imputació, Valls va decidir deixar les seves atribucions al govern però mantenir l'acta de regidor.

Després d'aquest fet, les pressions al seu entorn són ara perquè plegui també del consell comarcal. Així ho han demanat tots els grups de l'oposició i, segons algunes fonts, la decisió final es podria conèixer aquesta mateixa setmana. Està prevista una reunió entre els dirigents provincials de CDC, UDC i ERC que haurà de servir per prendre una decisió final.