Ordre de crida i cerca per a un veí de Banyoles acusat de violar, maltractar i vexar una menor d'edat

El processat, que s'enfronta a 21 anys de presó, no es presenta al judici

Ordre de crida per a un veí de Banyoles acusat de violar, maltractar i vexar la parella menor d'edat el 2019. El processat ha fugit de la justícia i no s'ha presentat al judici aquest dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Girona.

La fiscalia i l'acusació particular han sol·licitat al tribunal que emeti l'ordre de detenció i ingrés a presó per assegurar que comparegui al judici. L'acusat, que estava citat per a la vista oral, s'enfronta a una pena de 21 anys de presó.

Segons les acusacions, en el moment dels fets el processat tenia uns 20 anys i mantenia una relació sentimental amb la menor de 17, a qui va sotmetre a un "tracte humiliant i vexatori", li va imposar "normes i càstigs físics" i la va violar repetidament.

El judici havia de començar a les 10 del matí a l'Audiència de Girona però ni rastre de l'acusat, tot i que l'havien pogut citar personalment per al judici. Per això, la fiscalia i l'acusació particular han sol·licitat al tribunal de la secció quarta que dicti una ordre per detenir-lo i poder assegurar la seva presència a la vista oral.

L'acusat, un veí de Banyoles, s'enfronta a 21 anys de presó, multa de 360 euros i 30 dies de localització permanent com a suposat autor d'un delicte continuat de violació, un delicte de maltractament habitual físic i psicològic, tres delictes de maltractament en l'àmbit de la violència contra la dona, un delicte continuat d'amenaces, un delicte de descobriment i revelació de secrets, un delicte lleu continuat d'injúries i vexacions injustes i un delicte lleu de danys.

Segons recullen els escrits d'acusació, el processat va mantenir una relació sentimental amb la víctima entre l'agost del 2018 i el juny del 2019. "Inicialment la relació va transcórrer amb normalitat", apunten la fiscalia i l'acusació particular que afegeixen que tot va començar a canviar a partir de l'abril del 2019. En aquell moment, el processat tenia 19 anys i la víctima 17.

Les acusacions apunten que el processat va començar a "atemptar contra la pròpia estima i la salut psíquica de la menor" establint una situació de "dominació i control cap a ella". Li imposava un seguit de normes que havia de complir i li aplicava "càstigs físics" si no ho feia. Així, fiscalia i acusació sostenen que obligava la menor a comunicar-li tot el que feia durant el dia, controlava quan entrava i sortia a casa i el temps que trigava en arribar-hi des de l'institut, no la deixava parlar amb les seves amigues, l'obligava a "jurar sempre en àrab" i a demanar-li permís sempre abans de parlar.

En cas que infringís alguna de les normes, "el processat la colpejava, la bufetejava a la cara, li estirava els cabells i, en ocasions, la tirava a terra ".

Aprofitant la situació de "dominació" que exercia cap a la menor, li va proposar a la víctima mantenir relacions sexuals. La menor s'hi va oposar però, davant "la insistència" del processat, hi va acabar accedint a finals de gener del 2019. A partir d'aquí, segons les acusacions, la va violar en diverses ocasions i, si intentava resistir-se, la bufetejava i la vexava insultant-la i dient-li que "s'aguantés" els plors.

Les acusacions recullen que com a resultat d'una d'aquestes agressions sexuals, la menor va haver d'anar a l'hospital Trueta de Girona per una hemorràgia.

"Les agressions físiques a la menor es van accentuar la setmana del 13 al 20 de juny del 2019", sostenen fiscalia i acusació particular que remarquen que l'agredia pràcticament diàriament havent d'anar al metge com a conseqüència de les empentes, els cops de puny i les cosses que li propinava.

Els escrits de conclusions provisionals també sostenen que, per "exercir el seu control sobre la menor" i vulnerant la seva intimitat, accedia al contingut del seu mòbil en el qual havia registrat prèviament la seva empremta i entrava al perfil d'Instagram de la víctima i va arribar a eliminar-li tots els contactes de l'agenda.

La víctima hauria trencat la relació, segons les acusacions, després d'una darrera violació que va tenir lloc el 20 de juny del 2019 i el va denunciar el 2 de juliol. El jutjat d'instrucció va acordar una ordre de protecció el 3 de juliol però, segons fonts de la defensa, el processat no va ingressar mai a presó per aquests fets.

La defensa del processat nega les acusacions i demana l'absolució.