Nou companyies de joves emergents estrenen aquesta primavera a tres sales teatrals de Girona

Es podran veure a la Planeta, El Canal i l'Ateneu de Celrà

La Sala La Planeta de Girona ha acollit avui l’estrena de nou espectacles encapçalats per joves emergents que es podran veure aquesta primavera a les tres sales gironines. A la presentació s’ha pogut comptar amb la presència del director Pere Puig, director de sala La Planeta, Xavier Díaz director-gerent d’El Canal Centre d’Arts Escèniques i Laura Francès San Martín, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Celrà, responsable de l’Ateneu de Celrà. Els tres centres han constatat la seva voluntat perquè el talent jove gironí formi part de la cartellera teatral.

Del 27 d’abril al 8 de juny tindran lloc nou estrenes escèniques, procedents de nou companyies novells i emergents. Quatre centres (Ateneu de Celrà, La Planeta, El Canal i l’ERAM- UdG), s’uneixen per recolzar i donar a conèixer nou propostes escèniques. Els nou espectacles compten amb la mirada experta del director, intèrpret i docent, Xicu Masó i també del cap d’estudis de l’Escola Universitària ERAM - UdG, Eduard Molner.

Tres de les propostes s’estrenen a la Sala La Planeta dins el cicle Primarencs dedicat als joves emergents, Mujeres de Paja de Fran Puche dirigida per Maria Cambil que s’estrena el dimecres 27 d’abril, és una peça íntima, arriscada i punyent sobre l’acomodació  d’una identitat sexual gai en una família tipus.

La següent estrena serà Costura de l’Elena Romero una peça de teatre d’objectes i també d’autoficció en la qual teles, fils i agulles intenten sargir la història d’una genealogia familiar hegemonitzada per les dones, que es podrà veure el 5 i 6 de maig. Finalment, l’últim espectacle que es podrà veure a La Planeta és Vol i dol d’Àgueda Sans i Alba Ferrer que es podrà veure el 19 i 20 de maig és una reflexió sobre el procés del dol, el seu efecte i la seva anticipació, des d’una mirada jove i desacomplexada.

Per altra banda, en El Canal, Centre d’Arts Escèniques Salt - Girona es podran veure quatre propostes, tres de les quals a la Sala Gran del Canal i una última a la Sala Kropotkin. La primera peça és la de Cristina Guasch amb GEN-Z  que es podrà veure el 18 de maig, una obra que pretén posar sobre la taula la responsabilitat de la pròpia generació Z, en totes les seves mancances, abans que la queixa sistemàtica.

Per la seva banda la peça Tu t’ho perds i jo m’ho estalvio d’Andrea Sancho es podrà veure a la Sala Kropotkin el 6 i 7 de juny, un musical que reelabora algunes de les cançons més conegudes dels darrers temps en clau de revisió de les relacions home-dona.

Les dues últimes propostes tindran lloc el 25 de maig de la companyia Hiraeth formada per Laura López, Gemma Noguer i Alba González que presentaran Líneas Cruzadas, convivir con ello, resurgir de ello…és un treball de cos i dansa, que gira al voltant dels conceptes de llar, l’abandonament del joc, la por i la resiliència  i l’1 de juny amb Como animales en guerra de Lore Azpirotz, Silvana Llopart, Gal·la López i Maria Izcara, un text madur i profund, malgrat la joventut de la seva dramaturga, que il·lumina zones fosques del comportament humà davant l’hostilitat del present.

Finalment, l’Ateneu de Celrà acollirà les últimes dues propostes, el 3 de juny l’espectacle Niñas de papá amb Carla Font, Berta Cardona, Raquel Díaz i Júlia Roch, un espectacle de formes i continguts radicals que negocia amb tot el políticament incorrecte per llençar multitud de preguntes dirigides a canviar el món, i el 8 de juny amb L’Altre amb Jordi Cumaleras, Jordi Pedragosa dirigida per Gaspar Corts, un muntatge també autoficcional que des d’un material potent provinent de la mateixa biografia dels seus intèrprets planteja el (mal) tractament al diferent i a la diferència.