L'ACA destina 1,7 MEUR per millorar el sanejament de les aigües residuals en vuit comarques

El consell aprova 11 convenis, entre ells les obres de les depuradores d'Oix i Riudaura

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous 11 convenis per millorar el sanejament de les aigües residuals a vuit comarques, amb una inversió inicial de més d'1,7 milions d'euros (MEUR).

Tres convenis consisteixen a executar les obres de les depuradores d'Oix i Riudaura (Garrotxa) i la connexió del nucli de Llívia amb el sistema de sanejament de Lleida. També s'ha aprovat la renovació de l'emissari submarí de Vilanova i la Geltrú i dos acords per estudiar la localització i desconnexió de les aigües blanques al clavegueram de Bagergue (Naut Aran) i Pau (Alt Empordà). Els altres cinc convenis són per assumir els costos d'explotació de diversos sistemes de sanejament.

Dos dels convenis consisteixen a impulsar la construcció de nous sistemes de sanejament a la Garrotxa, a Oix, amb una inversió de 305.570 euros, i Riudaura, amb un pressupost superior als 565.000 euros, i seran subscrits amb el Consell Comarcal de la Garrotxa. Un tercer acord és per executar les obres de connexió del nucli de Llívia amb el sistema de sanejament de Lleida. Té un pressupost proper als 600.000 euros i es firmarà amb la Paeria. 

En la sessió del consell també s'ha aprovat que aquestes actuacions s'avancin al període de planificació vigent (2016-2021), ja que les tres estaven previstes en els cicles de planificació futurs. Les tres actuacions ja tenen el projecte redactat i aprovat.

Redacció de projectes

L'ACA ha aprovat el conveni amb la Mancomunitat Penedès Garraf per renovar l'emissari submarí de Vilanova i la Geltrú (220.000 euros) i els estudis per a la localització i desconnexió de les aigües blanques al clavegueram de Bagergue (terme municipal de Naut d'Aran) i de Pau (Alt Empordà), que se signaran amb els consistoris corresponents.

El consell d'administració ha donat llum verda als acords per assumir per part de l'ACA els costos d'explotació de diversos sistemes de sanejament. Concretament, el de la Fonollosa, a la Garrotxa i que se subscriurà amb el consell comarcal. També, del sector de Miralpeix, terme municipal de Manresa, i el municipi d'Avinyó, que se signaran amb la Mancomunitat de Municipis del Bages. 

A més, la gestió dels col·lectors, estacions de bombament i emissari terrestre de sortida de l'Ametlla de Mar i el ramal 1 del col·lector d'Alfara de Carles, conveni que se signarà amb el Consell Comarcal del Baix Ebre. També s'ha previst assumir els costos de l'actuació de sanejament duta a terme en els darrers anys a càrrec de l'Ajuntament d'Òdena de la depuradora i col·lectors en alta de l'Espelt (Anoia).

Sanejament a Catalunya: 538 depuradores

Actualment hi ha 538 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població catalana. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d'execució de la planificació.