La Selva executa 162 hectàrees de franges de prevenció d'incendis de tretze municipis

L'ens comarcal gestiona la neteja forestal de 568 parcel·les privades

Un total de tretze municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis forestals al Consell Comarcal de la Selva. Durant el primer any de la posada en funcionament d’aquest servei -2018- un total de 8 ajuntaments  ja van traspassar aquesta competència a l’ens selvatà: Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar. En aquests darrers tres anys s’hi han sumat els municipis de la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Massanes i Santa Coloma de Farners.

El conseller de Prevenció d’Incendis a l’ens selvatà, Francisco Javier Pastor, ha volgut recordar que un dels principals objectius de la posada en marxa d’aquest nou servei no és altre que el de convertir les urbanitzacions en espais segurs.

En aquest sentit, Pastor ha recordat que els antecedents es remunten a l’any 2015 arran d’una petició del Consell d’Alcaldes, en la què es posava de manifest la necessitat de donar compliment a les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals.

Tant és així que des del Consell es varen posar a treballar per tal de donar resposta a aquesta necessitat. I el 20 de desembre de 2016 es va aprovar l’establiment, el projecte d’implantació i el reglament del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals. Durant l’any 2017 es va treballar en els convenis de delegació de competències amb els municipis, l’any 2018 s’inicia el servei amb la delegació de 9 municipis, i des d’aquesta data fins al 2021 ja són tretze els municipis de la comarca que tenen delegades competències al Consell Comarcal de la Selva.

Els àmbits actuació

El servei comarcal de prevenció d’incendis presenta dos àmbits d’actuació ben definits en el marc de la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de garantir la seguretat dels residents i dels seus béns, tant en les urbanitzacions com en el nuclis de població. En concret: les parcel·les interiors (nuclis de població i urbanitzacions) i les franges perimetrals de protecció i zones verdes.

El marc legislatiu està determinat per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals i el Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

A les parcel·les interiors: els treballs del servei van destinats a assegurar que els propietaris de les parcel·les donin compliment a la legislació mantenint els terrenys lliures de vegetació seca i amb massa arbòria aclarida.

En el cas de les franges perimetrals de seguretat, són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i nuclis de població, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

Tal com ha explicat el mateix conseller, Javier Pastor, per dur a terme totes aquestes tasques el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha dotat d’una plantilla d’un enginyer, un enginyer tècnic forestal, un geògraf, dos tècnics forestals, el suport d’un tècnic de protecció civil i d’un equip de tres administratius, a banda de tota l’estructura global del Consell Comarcal, amb un pressupost directe per al 2022 de mig milió d’euros.

8.000 parcel·les interiors no edificades

Actualment, el servei comarcal gestiona el compliment per part dels propietaris de les més de 8.000 (8.048) parcel·les interiors no edificades. Sobre bona part d’aquestes parcel·les no s’han fet de forma regular els treballs de manteniment de la vegetació; en molts casos es tracta de veritables boscos dins de les urbanitzacions. Entre les tasques del servei hi ha la comunicació als propietaris de les seves obligacions, el control del grau de compliment, l’obertura d’expedients administratius d’execució en cas d’incompliment.

En total s’han obert més de 1.500 (1548 incompliments) expedients d’execució que actualment s’estan tramitant i es preveu l’obertura de 1.259 més derivats de la gestió del servei de l’any 2021, en gran part per l’entrada de Lloret de Mar al servei, que gairebé ha fet doblar el nombre de parcel·les gestionades pel Consell Comarcal de la Selva.

600 parcel·les adherides al servei comarcal

Des del 2018, els propietaris de les parcel·les poden encarregar al Consell Comarcal de la Selva els treballs de manteniment de la vegetació. Actualment hi ha 600 (568) parcel·les adherides en aquest servei. Per municipis, les parcel·les que han sol·licitat i autoritzat al Consell el manteniment de la vegetació d’acord amb la normativa són: Lloret de Mar, 151; Caldes de Malavella, 110; Maçanet de la Selva, 94; Sils, 62 i Riudarenes, 60; seguit de Massanes amb 21; Sant Hilari Sacalm, amb 18;Tossa de Mar, amb 15; Santa Coloma de Farners, amb 14, Breda,13; Anglès amb 7, la Cellera amb 2 i Vilobí d’Onyar amb 1 parcel·la.

Franges de seguretat i zones verdes

Durant l’any 2021 vàrem iniciar els treballs d’obertura i manteniment de franges perimetrals de seguretat i de les zones verdes. Han estat 117,27 hectàrees de franges i hectàrees de zones verdes als municipis de Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Anglès. Per a l’any 2022 està previst afegir els treballs sobre 44,76 hectàrees més dels nuclis i les urbanitzacions de Vilobí, la Cellera, Sils i Massanes.

L’objectiu final

El conseller de Prevenció d’Incendis, Francisco Javier Pastor, ha recordat que durant dècades hem anat implantant zones urbanes dins d’espais forestals. Els legisladors s’han vist en l’obligació de determinar unes normes destinades a garantir la seguretat de les persones i dels seus béns, normes com l’aclarida de masses arbòries amb el propòsit de poder fer front a possibles incendis forestals.

El canvi climàtic és un fet reconegut per tots, cada any tenim estius més llargs i càlids. De tots són coneguts els incendis que l’estiu del 2018 a Grècia van provocar més de 70 morts i la pèrdua de cases i d’altres béns.

Per garantir la seguretat de les persones i dels seus béns és necessari convertir les urbanitzacions en espais segurs. Per aquest motiu s’han de fer les franges perimetrals de 25 metres i aclarir les densitats arbòries d eles zones verdes i de les parcel·les interiors donat que el foc corre per les capçades, no per la superfície.

Cal entendre que aquestes mesures, com la tala d’arbres, tot i no ser populars s’han d’executar per seguretat.

Implicació i coordinació de totes les administracions

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha recordat que en aquest projecte s’hi han abocat totes les administracions del territori: els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal com a executor, la Diputació de Girona amb el suport dels seus tècnics obrint línies estratègiques de treball i finançant-les i la Generalitat de Catalunya mantenint una política d’ajuts i participant activament des dels diferents àmbits d’actuació (bombers, protecció civil i agents rurals.

Les dades de l’any 2021 s’han donat a conèixer aquest dijous al matí, 21 d’abril, en una trobada amb els mitjans de comunicació, que s’ha fet a l'Ajuntamnent de Maçanet de la Selva. A la sessió també hi ha participat l'alcaldessa d'aquesta població, Natàlia Figueras; que ha destacat la importància d'aquest servei i més tenint en compte la idosincrasia d'un municipi com el seu. També han assistit a la roda de premsa el cap del departament de territori i sostenibilitat del Consell Comarcal, Felip Toledo; el cap de la unitat de Sostenibilitat, Miguel Garcia i el tècnic de prevenció d'incendis, Ricard Grabulosa.