Un 11,7% dels veïns de Cruïlles participen a la consulta sobre l'abocador

El resultat demana al consistori que sigui més ferm contra l'equipament i controli a l'empresa gestora

Els veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (Baix Empordà) han deixat clara la seva posició davant de l'abocador de Vacamorta. Dels 1.048 ciutadans censats, 134 han decidit votar en la consulta popular vinculant que s'ha organitzat durant tot aquest diumenge, el que representa un 11,7% del total.

D'aquests, la gran majoria, 83 persones, han demanat a l'ajuntament que continuï fent oposició a l'explotació de l'abocador davant dels Tribunals i que, paral·lelament, aprovi la modificació del pla especial per intentar controlar i regular l'empresa que explota l'abocador. "La resposta és clara, els veïns han demanat més fermesa perquè això és un problema endèmic de fa dotze anys", ha explicat l'alcalde, Salvi Casas.

Tot i la baixa participació en la consulta popular, l'equip de govern de l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura té clara la voluntat dels seus ciutadans. "Els veïns han deixat clara la seva postura, volem més fermesa i control. Per tal d'aconseguir-ho és necessari dotar de més competència i poder al consistori amb la modificació del pla especial", ha explicat l'alcalde del municipi.

La consulta s'ha realitzat durant tot aquest diumenge, des de primera hora del matí i ha finalitzat a les vuit del vespre. En total, dels 1.048 ciutadans censats només han exercit el seu dret a vot 134. Del total, 39 persones han escollit la primera opció de la consulta en la qual es defensava que el consistori continués amb la línia que s'havia seguit fins ara, en contra de l'explotació, davant dels Tribunals però que renunciant al seu control. D'altra banda, 83 persones han votat per la segona opció en la qual es demanava oposició contra l'abocador de Vacamorta i que s'aprovés la modificació del pla especial per intentar controlar i regular l'empresa que explota l'abocador. També s'han registrat cinc vots en blanc i set nuls.

L'alcalde ha afirmat que es posaran a treballar a partir d'aquest mateix dilluns per modificar el pla especial tot i que necessitarà l'aprovació final d'Urbanisme. Des d'un principi, Casas va assegurar que la consulta seria vinculant.  Aquesta ha estat la segona vegada que l'ajuntament empordanès tira endavant una consulta popular. La primera va ser ara fa un temps per demanar l'opinió dels veïns sobre una plaça del municipi on es volien col·locar taules i para-sols. "Després de dotze anys de lluita calia saber l'opinió dels ciutadans sobre aquest problema endèmic que no genera cap bé per al poble i ara ja sabem que la gent vol que controlem i limitem més els moviments de l'abocador", ha assenyalat Casas.

El poble de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura porta tretze anys batallant perquè es tanquin les instal·lacions de l'abocador de Vacamorta. L'any 2000 els veïns es van queixar que les instal·lacions generaven brutícia, pudors i malmetien el medi ambient de la zona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va anunciar des d'un principi que l'equipament contravenia la llei ja que es tractava d'uns terrenys de condició rústica. Posteriorment, el Tribunal també va ordenar el desmantellament del dipòsit de deixalles i la restauració del paratge malmès. No obstant això, des del Departament de Territori van alterar la qualificació inicial de la zona per adequar-la al tipus d'activitat que s'hi desenvolupa tot i l'oposició veïnal.

Múltiples demandes s'han intercanviat entre uns i altres al llarg d'aquests anys. A hores d'ara, hi ha una sentència del TSJC que manté la nul·litat de l'autorització de la conselleria de Medi Ambient dictada l'abril del 2003, però està recorreguda al Tribunal Suprem espanyol. L'empresa gestora de l'abocador Recuperació de Pedreres SL ha iniciat posteriorment tres processos més en previsió d'una altra sentència desfavorable que els obligués a restituir la situació anterior a l'abril del 2003.

Però això no és tot, la conselleria de Territori va aprovar un pla especial el 30 de març del 2011 (recorregut per l'Ajuntament) i també hi ha una nova autorització ambiental amb un informe desfavorable del consistori empordanès datat del 13 de febrer del 2012. Així mateix, el 12 de juny del 2012 la conselleria de Medi Ambient va renovar l'autorització ambiental i el consistori també hi ha presentat un recurs.

"És una situació legal molt complexa i per això vam fer una sessió informativa abans de la consulta per explicar en quin punt ens trobàvem", ha conclòs l'alcalde