Almenys cinc persones s'han vist sorpreses per l'onada mortal a Roses

Es manté la recerca d'una possible persona més desapareguda

Almenys cinc persones han caigut a l'aigua en veure's sorpreses per una onada mentre caminaven per l'espigó de Santa Margarida de Roses (Alt Empordà). Segons han confirmat fonts de l'Ajuntament de Roses, a més de la dona de 59 anys que ha estat arrossegada per una onada i ha acabat perdent la vida, la mateixa onada ha arrossegat també el seu marit i el seu nét de 12 anys, que s'han pogut salvar i han sortit de l'aigua sans i estalvis.

A banda, un cop els equips d'emergències han iniciat les tasques de recerca s'han trobat amb dues persones més que havien caigut al mar i que han pogut ser rescatades, tot i que presentaven signes d'hipotèrmia i contusions. No es descarten més desapareguts. Una gran onada ha sorprès aquest divendres a la tarda uns passejants que es trobaven a l'espigó de Santa Margarida de Roses. L'onada ha arrossegat una família de nacionalitat francesa formada per una parella i el seu nét de 12 anys. L'home i el nen s'han pogut salvar, mentre que la dona, Sylvie S., ha mort. Tot i que dos agents dels Mossos d'Esquadra s'han llançat a l'aigua i l'han rescatat, no han pogut fer res per salvar-li la vida.

La Policia Local de Roses ha rebut l'avís a les 19.02 hores. Una patrulla dels Mossos d'Esquadra de Girona ha arribat minuts més tard al lloc i els agents s'han tirat a l'aigua per rescatar la dona. Els agents l'han rescatat inconscient i li han iniciat les maniobres de reanimació fins que ha arribat la primera ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que també ha intentat reanimar la víctima, sense aconseguir-ho.

Al lloc s'hi han desplaçat quatre dotacions dels Mossos d'Esquadra, una de la Policia Local, tres ambulàncies del SEM i una dotació de Bombers de la generalitat. El SEM també ha atès els agents dels Mossos d'Esquadra per ferides lleus, contusions i rascades i per hipotèrmia.

Més víctimes

A més, segons han confirmat fonts de l'Ajuntament de Roses, més tard, durant les tasques de recerca, s'han trobat dues persones més que també havien caigut al mar arrossegades per l'onada. Els afectats presentaven signes d'hipotèrmia i contusions. Un d'ells seria un noi que ha aconseguit nedar fins a Empuriabrava, on ha estat atès al CAP de Roses.

Tot i així, no es descarten més desapareguts, ja que l'home de nacionalitat francesa que s'ha salvat ha declarat que havia caigut més gent al mar. Per això els cossos d'emergències han iniciat un desplegament per mirar de trobar altres persones, tot i que de moment no se n'ha pogut concretar el nombre exacte.

Per ajudar en les tasques, s'ha demanat un helicòpter de recerca nocturna dels Mossos perquè rastregi la zona propera a l'espigó de Santa Margarida.

Segueix la recerca

Diverses dotacions dels Bombers, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Salvament Marítim busquen des de les vuit del matí d'aquest dissabte una persona més que hauria pogut caure al mar arrossegada per una onada a l'espigó. Les tasques de rescat es van allargar fins a la una de la matinada després que el marit de la víctima francesa assegurés que en l'incident havien caigut una desena de persones.

La recerca va comptar amb un helicòpter especialitzat per a rescats nocturns que va rastrejar sense èxit tota la zona de l'espigó de Santa Margarida.

Fonts del consistori de Roses i els Mossos d'Esquadra han confirmat a l'ACN que els cossos de rescat han començat les tasques aquest dissabte a primera hora, a les vuit del matí. En principi, sembla ser que l'onada de grans dimensions que va causar la mort d'una dona francesa va afectar un total de sis persones. D'aquestes, quatre d'elles - el marit de la víctima, el nét de dotze anys i dos joves d'edat mitjana- van caure a l'aigua o a les roques de l'espigó. A més, l'onada també va fer caure a terra - causant contusions- dues persones que també passejaven per l'espigó.

El regidor de Seguretat de Roses, Àngel Tarrero, ressalta que ahir a la nit es van viure moments de "gran confusió" quan les víctimes, sobretot el marit de la dona francesa, va assegurar que havien caigut a l'aigua gairebé una desena de persones. Segons els Mossos d'Esquadra, el nét de la víctima no va arribar a caure al bell mig del mar sinó que va patir diverses ferides ja que va picar contra les roques de l'espigó. La família francesa portava un animal de companyia, un gos, que encara no ha estat localitzat.

"Des d'un principi ens ballava una setena persona que, segons un testimoni, podria haver caigut a l'aigua. Per això vam mantenir el dispositiu fins a la una de la matinada i l'hem reprès aquest matí per confirmar que no hi hagi ningú", ha afirmat Tarrero. Durant aquest matí estan treballant-hi tres dotacions dels Mossos d'Esquadra, un vaixell de Salvament Marítim, quatre vehicles dels Bombers de la Generalitat entre els quals hi ha el Grup d'Actuacions Especials amb una unitat subaquàtica, un Vehicle de la Policia Local de Roses, un helicòpter de Salvament Marítim (Sasemar) i tècnics de Protecció Civil de Roses.

Tarrero ha explicat que l'avís d'aquest possible setè afectat el va donar un dels dos joves que van caure a l'aigua però van aconseguir nedar i sortir pel seu propi peu per la platja d'Empuriabrava. "De moment no tenim cap denúncia per desaparició i el jove que va donar la senyal d'alarma ha rectificat dient que possiblement s'hauria equivocat", ha explicat el regidor de Seguretat.

No obstant això, per no fer un pas en fals, els cossos de rescat tenen previst treballar durant tot el dia d'avui per assegurar-se que ningú més va caure a l'aigua.

Prohibit l'accés


Arran del tràgic succés d'aquest divendres a la tarda, l'Ajuntament de Roses ha decidit tancar l'accés a l'espigó de Santa Margarida amb tanques i ha anunciat que ho farà sempre que hi hagi temporals de pluja i mala mar. L'accés només es reobrirà quan hagi passat el perill d'onades de grans dimensions i el mal temps.

El consistori ha lamentat profundament els fets i ha fet una crida als ciutadans perquè prenguin precaucions i no cometin "imprudències" en casos de mala mar i llevantada.