La portalada del Monestir de Ripoll inicia el camí per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO

Els promotors de la candidatura calculen que la declaració es podria aconseguir l'any 2016 com a molt tard

La candidatura de la portalada del Monestir de Ripoll per ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO ha iniciat el camí. El monument romànic del segle XII reuneix els requisits indispensables -ser autèntic, universal i excepcional- i s'ha comptat amb el consens del territori i de les institucions.

El primer pas és aconseguir entrar a la Llista Indicativa, un tràmit que ja es dóna per fet perquè Madrid no s'hi pot negar. Després caldrà seguir els següents passos i es treballa amb el 2016 com a data límit per ser declarat Patrimoni Mundial. "És el Nobel a la conservació", assenyalava la directora de la candidatura, Carme Polo, que s'ha mostrat entusiasmada perquè és una peça "única" a Europa.

Fa dos anys que es prepara la candidatura des de l'Ajuntament, amb la complicitat del Patronat del Monestir, el Bisbat de Vic i els serveis de Cultura de la Generalitat. Aquest matí, s'ha donat de forma oficial el tret de sortida coincidint també amb el fet que aquest 2013 Ripoll és la capital de la cultura catalana. Durant l'acte, s'ha subratllat el "consens" amb què s'ha treballat fins arribar aquí, fins i tot a nivell polític, després que el Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya acordessin l'any passat donar-hi suport.

Aquesta és una candidatura que està "molt ben encaminada", segons paraules de la seva directora, Carme Polo, la persona que va coordinar amb èxit dues altres candidatures catalanes, com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí, proclamades Patrimoni Mundial l'any 2000 i la Patum de Berga com a Patrimoni Immaterial des de l'any 2005.

L'experta reconeix que "el camí no és fàcil", perquè la UNESCO considera que ja estan reconeguts els millors monuments de cada època. En aquet cas, s'ha decidit excloure de la candidatura el Monestir i l'Església, perquè han estat reformades i no mantenen la seva autenticitat, un dels requisits indispensables, a banda que hi hauria altres monuments del romànic més rellevants.

La seva riquesa iconoclàstica, el punt fort

Els impulsors estan entusiasmats amb la candidatura d'aquesta joia del romànic -data de mitjans del segle XII-, perquè és una "peça única" a tot Europa. Segons Polo, "no hi ha cap portada com aquesta amb una magnitud iconogràfica escultòrica així". La seva riquesa rau en el fet que il·lustra diferents passatges de la Bíblia i no només un com acostuma a passar. La portalada és un dels elements més singulars de l'època medieval a Europa, que es basa en 'La Bíblia de Ripoll', el còdex d'un sol volum procedent de l'Scriptorium del monestir -l'original es troba a la biblioteca del Vatica però des del 2002 es pot consultor al municipi en facsímil- i escenes de l'Antic Testament. De fet, també se la coneix com "la Bíblia en pedra".

Un altre dels aspectes que es plasmaran en el dossier que s'haurà d'elaborar en els pròxims mesos és que representa l'esclat cultural que hi va haver a Ripoll en aquella època i els intercanvis que es van fer a nivell d'Europa. "Aquesta portalada no està aquí per casualitat; representa una època molt important en què la ciutat bullia de cultura", detalla Polo.

En bon estat de conservació per rebre el "Nobel" de la UNESCO

A pesar del pas dels segles, aquest monument es conserva amb la forma original i es troba en un estat de conservació "estable" i sense riscos de degradació, després de cinquanta anys d'estudi i preservació. Compta amb una vitrina i un sostre que la protegeixen de l'exterior i uns censors que en determinen el seu estat en tot moment. Precisament, aquesta candidatura vol ser també un reconeixement a la feina que s'hi ha dut a terme per part de les diferents institucions, segons ha explicat l'alcalde del municipi, Jordi Munell, que preveu que serà un "revulsiu" econòmic i cultural i també un important pas per a la promoció del monument a nivell internacional.

Si s'aconsegueix la declaració de Patrimoni Mundial, ha dit Polo, serà un "orgull" pel país i els seus ciutadans perquè serà com tenir el "Nobel" a la conservació. Econòmicament, però, no suposa rebre més ajuts per part de la UNESCO, que inverteix en monuments en perill amb l'ajuda de donacions.

Els passos a seguir

La primera condició és que l'Estat -a través de la Comissió Nacional del Patrimoni- inclogui aquest any la candidatura a la Llista Indicativa del Patrimoni Mundial, un pas que ha de fer sense que s'hi pugui negar, explica Polo, perquè s'ha consensuat amb el territori. Després, es donen un any i mig de marge per elaborar el dossier explicatiu i el vídeo de síntesi que visionaran els membres del comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Un cop presentada la candidatura, vindrà un avalador -un expert en romànic- per inspeccionar el monument i fer un informe que haurà de ser favorable. Els terminis encara no estan definits però es treballa amb la idea de defensar la candidatura entre el febrer del 2014 o 2015 per ser proclamat Patrimoni de la Humanitat el 2016 com a molt tard.

Aquest mes d'octubre s'organitzarà també un Simposi Internacional de la portalada dirigida a experts, on es donaran a conèixer tots els estudis i intervencions que s'hi han dut a terme amb el temps.

A la demarcació de Girona, hi ha una altre candidatura pendent de ser acceptada, com és la del triangle dalinià en context amb el paisatge de l'Empordà -format pel Teatre-Museu Dalí, la casa de Portlligat i el Castell de Púbol. Ni aquesta ni la de Ripoll competiran perquè no coincideixen en l'epoca històrica i els projectes són clarament diferenciants.