Un GPS enregistrarà els moviments dels turistes per Girona

El projecte té com objectiu conèixer en detall les experiències dels visitants i millorar la gestió turística

La UdG conjuntament amb l'Ajuntament de Girona portarà a terme durant aquest any un estudi de camp per conèixer el perfil de turistes que visiten la ciutat, les seves rutes, la imatge que té Girona a l'exterior i millorar així la gestió turística de la ciutat. Cada dia, des de l'Oficina de Turisme, es faran dos enquestes detallades als visitants que s'hi adrecin i es lliuraran uns GPS per analitzar els seus recorreguts.

Amb totes aquestes dades es podrà categoritzar els turistes, saber el seu comportament o els monuments i atractius més visitats. El projecte, inèdit arreu d'Espanya pel que fa a ciutats monumentals, està finançat amb 50.000 euros pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Aquesta mateixa setmana, Girona ha donat el tret de sortida al projecte impulsat per la Universitat de Girona que pretén cartografiar els itineraris dels turistes que visiten la ciutat i millorar la gestió turística. Aquest projecte, que té un termini de tres anys i compta amb una plantilla de cinc investigadors de l'UdG i la Universitat de València, disposa del suport de l'Ajuntament de Girona i, sobretot, dels membres de l'Oficina de Turisme de la ciutat. La proposta va néixer l'any 2011 i està finançada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat amb un pressupost al voltant dels 50.000 euros.

La iniciativa consta de dos grans blocs. D'una banda, es fa una enquesta completa als visitants que arriben a la ciutat. Això ja s'ha començat a fer des de la celebració del 'Girona 10' i té com objectiu conèixer la imatge que tenien els turistes abans, durant i després de la seva visita a Girona. D'altra banda, el projecte vol analitzar mitjançant GPS el recorregut dels visitants per saber quins són els principals atractius turístics de la ciutat, els interessos dels visitants i com millorar aspectes com la senyalització, la visualització dels elements turístics o el funcionament dels actuals panells, mapes i díptics. Aquesta proposta d'anàlisis és inèdita a tot l'estat espanyol pel que fa a ciutats monumentals i només s'ha arribat a realitzar a altres ciutats com Hong Kong, a la Xina, o a països com Dinamarca o Noruega.

Penjar-se el GPS al coll i retornar-lo al vespre

El projecte funcionarà de la manera següent; cada dia s'hauran de lliurar dos GPS als visitants i realitzar l'enquesta pertinent mitjançant un Ipad. Els visitants només s'hauran de penjar el GPS al coll, no tocar-lo i retornar-lo al vespre. "Amb tot això podrem vincular les dades i sabrem trets sociodemogràfics dels turistes, el seu temps d'estada, els llocs que visita, conèixer què fan els joves, els grups o els turistes jueus a la ciutat i sabrem quina imatge tenen els visitants", assenyala la directora del projecte, Núria Galí. L'Oficina de Turisme de Girona ja disposa de nou aparells GPS per realitzar aquestes tasques i, en principi, es preveuen fer uns 600 anàlisis durant tot l'any. "Dos al dia és una cosa assumible i el projecte finalitzarà el gener del 2014", ha assegurat la directora.

Galí ha explicat que el projecte ja es va realitzar, d'una manera diferent, l'any 2003 on diverses persones s'encarregaven de seguir als turistes i apuntar tot allò que feien. "En aquell cas fèiem de GPS humans i la informació recollida ens servirà per comparar-la amb la que tindrem d'aquí poc", ha assegurat la secretària acadèmica de la Facultat de Turisme de la UdG. Com a agraïment i al·licient, els turistes que col·laborin amb l'estudi rebran un regal i podran participar en el sorteig d'un cap de setmana gratuït per a dues persones a la ciutat.

Conèixer quins aspectes turístics cal millorar

"Amb tot això podem saber què cal potenciar més, visibilitzar, les zones més i menys freqüentades o categoritzar els turistes que arriben a la ciutat", ha subratllat Galí. La regidora de Turisme de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat, ha assegurat que amb aquest estudi podran saber si la comunicació i les tasques de promoció de la ciutat a l'exterior funcionen "correctament". "El projecte ens donarà una informació d'altíssim valor i servirà per definir noves estratègies turístiques com millorar la senyalització, definir noves rutes o itineraris, veure si cal renovar el material de difusió, els mapes o la situació de les persones amb discapacitat que visiten la ciutat", ha explicat.

El projecte consta d'un any de treball de camp i està previst que durant la primavera del 2014 es donin a conèixer tota la informació recopilada. "La part positiva és que els GPS s'han de descarregar cada setmana i es pot anar treballant sobre la marxa", ha apuntat la directora del projecte. Tota la informació pertinent a aquesta proposta es pot troba a la pàgina web 'www.laciudadindiscreta.es' que seguir el funcionament del projecte mitjançant el seu compte de Twitter i al Facebook.