El PP bloqueja el retorn dels documents expoliats a Sant Joan les Fonts

La proposta, presentada per ERC ha comptat amb la negativa dels populars

El Congrés ha aprovat avui el retorn dels papers pendents de restituir a Catalunya però els socialistes expliquen que el PP ha rebutjat retornar el dels documents espoliats a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) que encara són a l’arxiu de Salamanca. El PSC s’ha manifestat a favor del retorn a Catalunya dels documents del municipi garrotxí i ha votat a favor d’una proposta d’ERC en la què reclamava que s’inclogués a la tornada de la documentació de particulars, d’institucions i de la Generalitat, la de la que va ser espoliada per les tropes franquistes als ajuntaments catalans.

El diputat per Girona Àlex Sáez, que va ser el ponent socialista en el debat i aprovació de la llei de restitució de documents a la Generalitat el 2005, ha defensat l’aplicació de la llei “perquè contribueix a cicatritzar velles ferides obertes i construir sobre la memòria col·lectiva”. Va ser una llei acordada entre els governs central i de Catalunya, entre la ministra Carmen Calvo i al consellera Caterina Mieres, “una llei ben equilibrada que, d’una banda restituïa els documents espoliats a Catalunya i per una altra banda pretenia posar en funcionament un gran centre documental a Salamanca que fos referència per a l’estudi de la guerra civil“.

El de Sant Joan les Fonts forma part d’una llista d’Ajuntaments de la qual també en formen part els de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sort, Gandesa, Tarragona, Valls, Vic, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià i Vilanova i la Geltrú.

Sáez s’ha referit a una sentència del Tribunal Constitucional, desestimant un recurs de la Junta de Castella i Lleó per impedir el retorn dels documents a Catalunya, per reforçar la tesi del PSC favorable a la restitució. “En compliment d’aquesta sentència també volem que tots els documents que estiguin digitalitzats siguin entregats immediatament a la Generalitat i que es digitalitzin els documents que encara no ho estan en el menor temps possible”, ha precisat el diputat socialista.