El Fòrum Gastronòmic Girona 2013 assoleix el ple absolut

L'organització confirma que la ciutat acollirà l'edició del 2015 i l'alcalde admet que cal impulsar un nou pol firal a Girona

El Fòrum Gastronòmic Girona 2013 ha assolit el "ple absolut" i ha permès demostrar la vitalitat del sector tot i la crisi econòmica. Més de 8.000 plats cuinats a les sessions, tallers i ateneus durant aquests tres dies o 2.000 persones assistint de manera simultània als nombrosos actes que s'han muntat avalen l'empenta que continua tenint la gastronomia.

L'organització ja ha confirmat que, d'aquí a dos anys, Girona es tornarà a convertir en l'aparador mundial de la gastronomia i que el format del Fòrum Gastronòmic no perdrà l'essència. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, admet però que el Palau de Fires s'ha quedat petit i que cal treballar per impulsar un nou pol firal a Girona.

Girona s'ha tornat a convertir durant tres dies en la capital mundial de la gastronomia. A poca estona perquè el Fòrum Gastronòmic 2013 apagui els fogons, l'organització parla "d'èxit rotund" i de "ple absolut".

No només les sessions magistrals de xefs de la talla com el peruà Gastón Acurio, la catalana Carme Ruscalleda o els gironins germans Roca han omplert l'Auditori de gom a gom, sinó que les aules i tallers també s'han quedat petits, amb les places per assistir-hi esgotades des de fa dies i -fins i tot- amb llista d'espera.

Només per posar alguns exemples de tot el què mou el Fòrum, durant aquests tres dies s'han elaborat més de 8.000 plats i hi ha hagut fins a 2.000 persones assistint de manera simultània als actes (ponències, tallers i ateneus). A més, tan sols ahir, per la fira que acompanya el Fòrum Gastronòmic hi van passar més de 10.000 persones.

"Això demostra que el Fòrum és un gran punt de trobada del sector", assegura un dels seus impulsors, Pep Palau. L'esdeveniment, a més, ha permès prendre el pols al món gastronòmic i demostrar que, tot i la crisi, aquest és un sector que continua viu i amb empenta. "Allò que ens ha permès situar-nos on ens trobem és, sobretot, la confiança que ens han fet els cuiners", explica Palau.

L'organització ja ha avançat que Girona tornarà a ser la seu del Fòrum 2015 i, de fet, aquesta mateixa tarda s'ha signat el conveni amb l'ajuntament. De cara a properes edicions, si bé pot haver-hi algun canvi, l'essència del Fòrum Gastronòmic seguirà essent la mateixa.

I dins dels actes programats, els cuiners catalans hi continuaran tenint un paper predominant. "Aquest és el moment d'apostar per ells de manera clara, ferma i decidida", ha assegurat Palau. L'organització també ha assegurat que es mantindrà la fórmula que s'ha encetat en aquesta edició, en què tant les ponències com la fira s'han obert a tots els públics (fossin o no professionals).

Trobar un nou pol firal

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que el Fòrum Gastronòmic permet situar la ciutat "a l'avantguarda de la gastronomia mundial". Per a Puigdemont, l'esdeveniment és un "autèntic motor d'economia" que demostra que "no hi ha retallades ni crisi que valgui davant el talent gastronòmic".

L'alcalde, però, sí que ha admès la necessitat de plantejar un debat de ciutat per impulsar un nou pol firal a la ciutat, perquè el Palau de Fires s'ha quedat petit per acollir esdeveniments com aquest (de fet, s'ha hagut de muntar una carpa exterior a l'espai de la Devesa). Tot i que la situació de crisi pugui allargar-ho en el temps, Puigdemont assegura que cal començar a pensar en abordar "la fira del futur", i més tenint en compte l'arribada del TAV a la ciutat.