El MUME recupera l'obra de l'escultor d'Agullana i referent de l'Art Bru, Joaquim Vicens Gironella

La mostra es podrà veure a partir d'aquest dissabte i fins el 4 de setembre

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) inaugura aquest dissabte 9 d'abril l'exposició 'Joaquim Vicens Gironella: viure en temps convulsos i crear des dels marges'. Es tracta d'una mostra que repassa l'obra de l'escultor d'Agullana (Alt Empordà) i que és un dels referents de l'Art Bru, si ve alhora resulta ser un dels artistes més desconeguts a Catalunya.

En l'exposició es pot veure una selecció de les peces de Vicens en diferents formats: dibuixos, gravats, escultures i documents. També inclou l'edició d'un catàleg en què es fa un estudi sobre l'autor i la seva obra, i es publica una part de les memòries de l'artista, que tracten sobre la seva experiència en la Guerra Civil, l'exili i la Segona Guerra Mundial.

En els inicis de la seva trajectòria com a escultor, Vicens Gironella va entar en contacte amb l'artista i intel·lectual francès Jean Dubuffet, impulsor de l’anomenat Art Brut, un dels corrents artístics més potents de l’art de la postguerra europea i de part de la segona meitat del segle XX i del que l'escultor català ha acabat sent un referent. Dubuffet va veure les obres de Vicens Gironella i en va quedar captivat, ja que s’ajustaven a la idea d’Art Brut que llavors estava elaborant i que volia representar un corrent d’alteritat en relació amb l’art instituït.Tant és així, que l’any 1948 va presentar-lo en una exposició personal a París i li dedicà una monografia.

Actualment, l’obra de l’autor agullanenc gaudeix d’un nivell notable de projecció, és present en diversos museus i ha format part de mostres internacionals altament rellevants a París, Londres, Ravenna o Ginebra, si bé es tracta d'un artista poc reconegut a Catalunya. La Collection de l’Art Brut de Lausana, el principal centre del món d’aquesta tendència, conserva més de cinquanta peces de Vicens Gironella. El seu treball ha estat objecte de nombroses referències en articles, llibres i tesis doctorals.

La Jonquera i Palafrugell

La mostra està comissariada per l’historiador d’art Narcís Selles i és fruit de la col·laboració entre el MUME i el Museu del Suro de Catalunya, amb seu a Palafrugell (Baix Empordà). De fet, quan acabi l'exposició el 4 de setembre al centre alt-empordanès, la mostra es podrà veure a partir del 15 d’octubre i fins al 15 de gener de 2023 a Palafrugell.

Joaquim Vicens Gironella va néixer a Agullana el 1911 i va morir a Tolosa de Llenguadoc (Rosselló) el 1997. Exiliat l’any 1939, va iniciar la carrera com a escultor, de manera autodidacta, a la dècada de 1940. La seva obra té una particularitat molt especial perquè està feta amb suro. De fet, Vicens era fill d’una família d’artesans del suro de tradició republicana i ell mateix era surotaper.

Més enllà de la seva obra com a artista, Vicens va mostrar de ben jove unes inquietuds cíviques, polítiques i culturals, així com una passió per l’escriptura, que no l’abandonaria al llarg de la vida. Durant la dècada dels anys 30 va col·laborar amb la premsa local i comarcal, especialment amb l’Empordà Federal i va desenvolupar així la seva faceta periodística.

Arran del cop militar contra la República, va formar part del Comitè Antifeixista i del Consell Municipal del seu poble, primer per la CNT i després pel PSUC. Al front de guerra, va dirigir la publicació Victoria, adreçada als combatents republicans.