Abertis decidirà abans de diumenge si obre els peatges de l'autopista

L'empresa i els sindicats han mantingut una reunió de 18 hores sense acabar amb cap acord

  • El peatge de Vilassar de la C-32, a Vilassar de Mar © ACN
    El peatge de Vilassar de la C-32, a Vilassar de Mar © ACN
  • Peatge obert a Maçanet © ACN
    Peatge obert a Maçanet © ACN
Abertis no sap si aixecarà les barreres de les autopistes com en la passada convocatòria de vaga. En un comunicat emès aquest dimecres, Acesa i Aucat es manifesten 'conscients' del trastorn que les aturades poden ocasionar en la circulació. Malgrat tot, no concreten si alçaran les barreres dels peatges. En aquest sentit, Abertis assegura que 'adoptarà totes les mesures al seu abast' per facilitar la circulació i fer-la el més fluïda possible. En dates de màxima demanda de mobilitat per part de la ciutadania, la vaga 'pot tenir conseqüències sobre la fluïdesa del trànsit i la seguretat vial', manifesta la companyia, malgrat que no explicita l'aixecament de barreres.

Les convocatòries de vaga estan previstes per diumenge 4 d'abril entre les 6 de la tarda i les 9 de la nit, i entre les 9 de la nit i la 1 de la matinada, i el dilluns 5 d'abril entre les 10 del matí i la 1 del migdia. A banda hi ha una jornada de protesta davant les oficines d'Acesa i Aucat convocada pel dimarts 6 d'abril.

Les negociacions seguiran si la conselleria de Treball fa de mitjancera

Les concessionàries Acesa i Aucat afirmen que 'no hi ha cap base que justifiqui la convocatòria d'una vaga' tot i que els sindicats han anunciat que pensen mantenir-la. Malgrat que Abertis assegura que les negociacions continuen, els sindicats han explicat aquesta matinada a l'ACN que els directius s'han aixecat de la taula i han marxat amenaçant que no s'asseuran altre cop fins que es desconvoqui la vaga.

Per contra, Abertis afirma en un comunicat que les concessionàries es mantenen 'obertes' a la iniciativa de mediació de la Conselleria de Treball i li agraeixen 'l'esforç i la implicació' que faci possible 'un punt de trobada'. Aquest acord ha de comportar, per Abertis, 'la desconvocatòria de les aturades per part dels representants sindicals'. Ara com ara, però, les convocatòries de vaga aprovades per Treball continuen vigents tot i que Acesa i Aucat 'faran costat a la conselleria' mentre aquesta mantingui la mediació.

'No entenem el manteniment del conflicte'

Abertis diu no entendre el comportament dels sindicats i en aquest sentit expressa la seva 'incomprensió' i 'incredulitat' davant del manteniment d''una situació de conflicte' que, afirma, 'no té cap fonament objectiu que el justifiqui'.

A més, assegura que 'en tot el procés de negociació', les companyies han posat sobre la taula la consolidació de fins a 200 llocs de treball fixos i indefinits a temps parcial; el manteniment del poder adquisitiu, d'acord amb l'IPC; programes de formació específics per fomentar la polivalència, i la flexiibilització de les condicions en les quals es poden distribuir els períodes de vacances.

Amb tot aquest ventall 'es veu difícil entendre les raons dels representants sindicals', manifesta Abertis.