Els fusters gironins es mostren preocupats per la crisi de subministraments i la manca de relleu professional

Confirmen que cada any tanquen més fusteries malgrat hi ha "molta feina"

Amb motiu de la festa patronal dels fusters, s’ha celebrat al Mas Geli de Pals (Baix Empordà) la reunió anual dels membres de l’associació de la Fusta de les comarques gironines on s’ha parlat i debatut sobre els temes més preocupants pel sector. La trobada d’aquest any ha comptat amb la ponència de Cristina Serradell, directora de la Unitat de Comerç Internacional d'ACCIÓ, experta en comerç internacional, estratègia empresarial i desenvolupament de pimes.

La ponent ha reflexionat sobre la crisi provocada per la covid, manifestant que després de la pandèmia ens hem trobat amb un excés de demanda i una capacitat d’oferta limitada que ha canviat la manera de treballar i de relacionar-se.

La limitació de capacitat productiva, l’oligopoli de les navilieres i la pujada dels costos energètics ha dificultat molt l’aprovisionament i l’arribada de productes, i ha posat de manifest que cal diversificar i no dependre únicament de certes zones.

Aquesta disrupció en les cadenes de subministrament, amb l’increment de costos de transport, està provocant que les empreses s’hagin de replantejar on s’ubiquen o on estan els seus proveïdors. "Malgrat  la relocalització està molt bé com a idea, i cal tenir-la present, no es pot portar a terme de forma absoluta. Hi ha matèries primeres que Europa no té. Per exemple, alguns minerals necessaris per dur a terme la transició energètica", expliquen.  

La UE ha escollit uns 40 productes estratègics que cal poder produir per disminuir la dependència, per tant, certa producció diuen que "tornarà o tornarà més a prop. Malgrat no ho podem fer tot a casa, podem escurçar les cadenes de valor i augmentar la seva resiliència".

Pel què fa a l’afectació de la guerra a Ucraïna ha explicat que l’efecte directe és limitat. Rússia i Ucraïna suposen un 1% de les exportacions catalanes. No obstant, indirectament té uns efectes molt importants per a les empreses que es tradueixen en un increment dels costos energètics i de certes matèries primeres.

"El problema serà si hi ha manca de confiança i por de les empreses en invertir. Pensàvem que el 2022 era l’any de la recuperació i la guerra ens ho ha estroncat." L’altre tema present de forma recurrent en el debat és la manca de relleu professional en aquest ofici, cada any són més les fusteries que es veuen obligades a tancar, tot i tenir molta feina.